Hold øje med disse ubudne gæster i din have

Gæsterne har det til fælles, at de under ingen omstændigheder er velkomne i Danmark

Udgivet Opdateret

Se billeder af alle de ubudne gæster i galleriet over artiklen.

Haveejere og andre friluftsglade opfordres af Landbrugsstyrelsen til at holde øje, når alligevel er ude i det fri. Det, de skal holde øje med, er 10 skadedyr og plantesygdomme, der er så skadelige for den danske og europæiske natur, at de straks skal udryddes, hvis man opdager dem.

– Der findes over 170 plantesygdomme og skadedyr, som vi for alt i verden skal prøve at holde ude af Danmark. Her har vi brug for alles hjælp, og derfor sætter vi nu fokus på 10 af dem, som er nemme at se med det blotte øje. Vi kalder alle landets haveejere og friluftsmennesker: Hvis I ser et af de her skadedyr eller plantesygdomme, så skal I melde det til os, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær, i en pressemeddelelse.

Blandt de 10 skadedyr og plantesygdomme finder man syv biller, der alle kan forvolde stor skade på landets træer, og samtlige sygdomme og skadedyr har altså det til fælles, at de skal holdes væk fra ikke bare landets grænser men hele Europas.

Kan lægge en fyrreskov ned

Landbrugsstyrelsen skriver, at man blandt de 10 udvalgte skadedyr finder den japanske fyrrebuk, der kan bære rundt på skadelige rundorme, der kan lægge hele fyrreskove nede.

Hvis man møder en eller flere af de ubudne gæster i naturen, eller hvis man mistænker det, er det vigtigt, at man gør flere ting.

Først og fremmest skal man anmelde fundet på Landbrugsstyrelsens hjemmeside, og man skal beskrive sit fund og findested meget, meget grundigt.

– Hvis man ser et af de her skadedyr eller symptomer på plantesygdomme, så er det en rigtig god idé at tage et billede af det og sende til os. Et billede er en kæmpe hjælp, når vi skal vurdere, om det er en af de såkaldte karantæneskadegørere, som vi har pligt til at holde ude af Danmark. Faktisk har man som privat borger pligt til at anmelde det til os, hvis man ser en af de her alvorlige skadegørere. Så det kan jeg kun opfordre til, at man gør, siger Kristine Riskær i pressemeddelelsen.

Sådan kan du hjælpe med at passe på den danske natur

Får du mistanke om, at du har fundet en af de 10 skadegørere, skal du:

Tage et billede af insektet, symptomerne, planten eller plantematerialet. Inkludér eventuelt en mønt i billedet, så det er nemt at se størrelsesforholdet.

Notere findestedet. For eksempel din egen privatadresse, hvis fundet er i din have.

Gemme materialet hvis muligt. Hvis du har taget en prøve af planten, sikret dig en bille eller andet materiale, så pas godt på det. Det kan blive afgørende for at finde ud af, om der er tale om en karantæneskadegørere.

Anmelde fundet til Landbrugsstyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder og notere findestedet.

Kilde: Landbrugsstyrelsen.

I pressemeddelelsen kan man se den efterlysningsplakat, styrelsen har fået udarbejdet til det formål, at holde de 10 skadedyr og plantesygdomme for døren.

Se billeder af alle de ubudne gæster i galleriet over artiklen.

Powered by Labrador CMS