Holder fem-sekunders-reglen?
LÊs her, hvad forskeren siger om reglen, der redder mange, nÄr de taber mad pÄ gulvet
Mange har sikkert prÞvet at tabe noget mad pÄ gulvet, tÊnke "her gÊlder 5-sekunders-reglen" og spise det alligevel.
Men faktisk bĂžr man tĂŠnke sig om, fĂžr man for eksempel samler en skive melon op fra gulvet og putter den i munden.
Det fortÊller Solveig Langsrud, som er seniorforsker ved forskningsinstituttet for fÞdevarevidenskab i Norge, Nofima, i et interview bragt pÄ Norges stÞrste madside, Godt.no.
Er det en tÞr eller vÄd fÞdevare?
IfÞlge madforskeren, som blandt andet har ledet et stort europÊisk projekt om kÞkkenhygiejne, er der forskel pÄ tÞrre og vÄde fÞdevarer - om der er tale om en tÞr skive brÞd eller en vandholdig melonskive.
â For vandmelonen gĂŠlder det, at 97 procent af bakterierne fra gulvet er overfĂžrt til melonens overflade pĂ„ mindre end et sekund, mens der overfĂžres mindre end en procent til brĂždet, fortĂŠller Solveig Langsrud og fortsĂŠtter:
â Bakterier har en overflade, der er vandelskende, og dermed ender de i vandet.
300 gange sÄ mange bakterier
SpÞrgsmÄlet er, om det gÞr nogen forskel, hvorvidt man venter fem sekunder eller blot et sekund med at samle den tabte mad op. Er mÊngden af bakterier den samme?
â Effekten af tid er afhĂŠngig af, hvad du taber, fortĂŠller madforskeren.
Hvis man har at gÞre med en brÞdskive, er der ifÞlge forskeren overfÞrt 300 gange sÄ mange bakterier efter fem sekunder som efter et sekund.
Sandsynligheden er lille
Farlige bakterier, parasitter eller virus pÄ gulvet er dog en sjÊldenhed, forsikrer Solveig Langsrud. Og man skal ikke vÊre bange for at blive syg, hvis man indtager en brÞdskive, som er havnet pÄ gulvet.
â Hvis du har et normalt rent, tĂžrt gulv, og du ikke gĂ„r med udesko indendĂžrs, vil sandsynligheden for at blive syg vĂŠre meget lille, lyder det.