Hør om ovnen for de dovne

Pressefoto.
Udgivet Opdateret

Selvom christiansfelder-ovnen, også kaldet herrnhuter-ovnen, blev udviklet i 1700-tallet, hører den stadig til blandt de mest energirigtige, miljøvenlige og bæredygtige ovne, der findes. På Håndværkets Dag fortæller Hans Dines Schmidt, som er ovnsætter i niende generation, om ovnen for de dovne.

I slutningen af 1700-tallet var der energikrise i Christiansfeld. De åbne ildsteder og enkelte støbejernsovne, som husene i Christiansfeld var udstyret med, brugte for meget træ. Christiansfelderne fik træ fra Smedeholm, skoven som de havde fået af kongen, og de kunne se, at skoven snart ville forsvinde.

Bæredygtigt design

Derfor sendte christiansfelderne bud efter kakkel- og ovnsætter Abraham Goll, fra Neuwied am Rein, der er en sydtysk brødremenighedsby. Han udviklede christianfelder-ovnen, der kunne tilpasses rummets eller husets størrelse, og ikke mindst havde et lavt brændselsforbrug, og høj udnyttelse af energien i brændslet.

– Ovnen forbrænder røggasser ved høj temperatur. Efter fem minutter kan man ikke se røg op ad skorstenen, og dermed er ovnen meget miljøvenlig. Og så er herrnhuterovnen oveni købet lavet i bæredygtigt design, i det de kan skilles ad og genopsættes, fortæller Hans Dines Schmidt, og fortsætter:

– Ud over de varmemæssige egenskaber er ovnen også praktisk, fordi man kan bruge kogehullerne til at lave mad på. Det nederste ved de højeste grader kan bruges til at stege, det andet til at koge kartofler og og det øverste til for eksempel at holde teen varm.

Foredrag og udstilling

På Håndværkets Dag lørdag den 12. september kommer ovnsætter Hans Dines Schmidt og holder foredrag om Søstrehusets christiansfelderovn kl. 14, og her fortæller han også, hvorfor christiansfelder-ovnen blev kaldt ovnen for de dovne.

Læs mere i programmet på www.christiansfeldercentret.dk. Desuden er der åbent hus i Lindegade 44, der har været kakkelovnshus siden 1786. Her kan man fra kl. 10 til kl. 15 komme og se og høre om de mange kakkelovne.

Powered by Labrador CMS