Hovedvidne i Bill Cosby-sag: Han bedøvede mig med piller

Forud for et seksuelt overgreb i 2004 gav Bill Cosby Andrea Constand tre blå piller, fortæller hun i retten.

Udgivet Opdateret

Dagen efter at retssagen mod den amerikanske komiker og skuespiller Bill Cosby begyndte, fik offentligheden tirsdag lov til at høre Andrea Constands historie.

Den 44-årige kvinde fra Toronto er hovedvidne i sagen mod Cosby, som er tiltalt for at have bedøvet hende og forgrebet sig på hende i 2004.

Mere end 50 anklager

Flere end 50 kvinder har åbent anklaget den 79-årige Bill Cosby for seksuelle krænkelser, men sagerne er så forældede, at strafforfølgelse ikke længere er en mulighed.

Constands sag er den eneste, som Cosby er tiltalt i.

I Montgomery County Courthouse i byen Norristown uden for Philadelphia beskrev Andrea Constand tirsdag, hvordan den kendte skuespiller havde forgrebet sig på hende i 2004 efter at have givet hende tre blå piller, som havde lammet hende.

Det skriver nyhedsbureauet AP på sin hjemmeside.

Bill Cosby sad med sine forsvarsadvokater i den anden ende af retslokalet. Under Constands forklaring lænede han sig en gang imellem frem for at lytte, hviskede til sin advokat og rystede lejlighedsvis på hovedet.

– I mit hoved forsøgte jeg at få mine hænder og ben til at bevæge sig, men jeg var lammet. Jeg kunne ikke gøre modstand. Jeg ville have, at det skulle stoppe, forklarer Andrea Constand.

Risikerer 10 års fængsel

Overgrebet fandt ifølge anklageren sted i Cosbys hjem i en forstad til Philadelphia. Bliver han fundet skyldig, risikerer han ti års fængsel.

Cosbys advokater forsøgte at finde huller i Constands historie og fremhævede blandt andet forskellene mellem hendes vidneudsagn i retssalen og de forklaringer, hun gav til politiet i 2005.

Forsvaret hævder, at Cosby og Constand havde et forhold, og at hun havde indvilget i det seksuelle samvær.

AP beskriver kvinden som rolig og fattet, da hun begyndte at fortælle nævningene om overgrebet.

Hun fortalte, at Cosby havde sagt, at pillerne var et naturpræparat, der skulle hjælpe hende med at slappe af.

Men efter 20 minutter følte hun sig døsig, hendes syn blev sløret, hun talte utydeligt, og hendes ben føltes som gummi.

Penetrerede med hånden

Hun fortalte, at Bill Cosby penetrerede hende med hans hånd og lagde hendes hånd på hans penis og gnubbede frem og tilbage.

– Bagefter følte jeg mig ydmyget og meget forvirret, sagde hun under tirsdagens retsmøde.

Anklagerne mod Cosby

* 79-årige Bill Cosby er skuespiller og komiker og er især kendt for rollen som Cliff Huxtable i tv-serien The Cosby Show.

* Flere end 50 kvinder har anklaget Bill Cosby for seksuelle overgreb, der skulle have fundet sted siden 1960’erne.

* Blandt dem er den tidligere supermodel Janice Dickinson, skuespilleren Louisa Moritz og Carla Ferrigno, der senere blev gift med Hulk-skuespilleren Lou Ferrigno.

* I 2005 meldte Andrea Constand Bill Cosby til politiet for et overgreb i 2004. Men efterforskningen førte ikke til en sigtelse, og året efter indgik de to et forlig i en civil retssag.

* Ti år senere, i juli 2015, blev retsdokumenter fra sagen offentliggjort for første gang. Det har ført til, at flere end 50 kvinder siden er stået frem med anklager mod Cosby om seksuelle overgreb, ligesom efterforskningen af sagen fra 2004 blev genoptaget.

* I 2017 er retssagen mod ham begyndt.

* Andrea Constand anklager ham for at have bedøvet hende med piller forud for seksuelle forulempelser.

* Bliver han fundet skyldig, risikerer han ti års fængsel.

* Andrea Constand-sagen er den eneste, der er endt i retten, da de mange andre sager er forældede.

* Bill Cosby erklærer sig uskyldig i alle anklager mod ham.

* Bill Cosby indrømmede i 2005 at have købt receptpligtige piller med det formål at give medicinen til “mindst en kvinde og andre personer” i forbindelse med sex – dog uden tvang. Det fremgik af retsdokumenter, der blev offentliggjort i 2015.

* Som følge af de mange beskyldninger mod Bill Cosby valgte tv-stationen NBC at tage en planlagt tv-serie med komikeren af programmet.

* Streamingtjenesten Netflix har også udsat en planlagt lancering af en standup-optræden, der blev filmet på Cosbys 77 års fødselsdag.

Kilde: Los Angeles Times, CNN, AFP, Entertainment Tonight, dpa og Reuters.

Krydsforhøret af Andrea Constand fortsætter onsdag.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS