HURRAAAH: Rekordmange danskere har rundet de 100 år

Vi lever længere. I 2016 kunne det højeste antal personer nogensinde i Danmark fejre at have rundet 100 år

Antallet af personer, som bliver over 100 år, er steget. Foto: Torben Christensen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Vi lever længere end nogensinde før. I 2016 kunne 1143 personer i Danmark fejre at have levet i over 100 år. Det er det højeste antal nogensinde, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er summen af flere forskellige faktorer, som gør, at vi i dag lever længere, siger Kaare Christensen, der er aldersforsker og professor ved Syddansk Universitet.

Han peger på, at de ældre, som bliver over 100 år, har levet et sundere liv med bedre pleje og behandling end tidligere generationer.

– De 100-årige, vi har i dag, har haft en bedre barndom og et mere venligt arbejdsliv. Vi sygdomsbehandler ældre mennesker bedre i dag, end man har gjort førhen, siger Kaare Christensen.

– For ganske få årtier siden havde vi aldersgrænser på en række behandlinger. Så hvis man havde nået en særlig alder, var der nogle behandlinger og undersøgelser, man ikke kunne få, siger han.

Flere kvinder end mænd lever så længe, at de kan fejre deres 100-års fødselsdag. Sidste år rundede 976 kvinder 100 år, mens det blot gjaldt for 167 mænd.

Det skyldes både adfærd og biologi, at kvinder internationalt lever længere, siger Kaare Christensen.

Han peger på, at den kommende generation af ældre mænd vil komme til at leve længere, fordi de har været mere vant til at begå sig i sundhedssystemet end tidligere generationer.

– Studier tyder på, at mænd ikke får det ud af behandlingssystemet, som de skulle. De kommende generationer af ældre bliver bedre til det, fordi de har mere erfaring og træning med at gebærde sig i sundhedsvæsenet, siger Kaare Christensen.

Livsvilkårene er bedre i dag, og der er ikke noget, som tyder på, at den positive udviklingen vil stoppe.

– Jeg tror, at alderen vil blive ved med at stige i Danmark. Der er andre lande, som er længere fremme end vi er i Danmark, hvor folk lever længere. Så der er plads til yderligere fremgang, siger Kaare Christensen.

/ritzau

 

Powered by Labrador CMS