Hver femte får sportsskader – for få behandlet

Mange bliver ikke behandlet for sportsskader. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Hver femte dansker bliver ramt af sportsskader, men kun halvdelen får behandling. De fleste får medicin og fysioterapi

Hver femte voksne dansker er kommet til skade ved sport eller motion inden for de seneste to år. Løb samt træning i motionscenter var de hyppigste kilder til skader.

Seks ud af ti skadede personer fortsatte med at motionere, mens de stadig havde smerter fra skaden, selv om det kan forværre skaden. Og kun 57 procent søgte råd om behandling af skaden. De hyppigste råd var behandling med fysioterapi, smertestillende medicin og RICEM-princippet (Ro, Is, Compression, Elevation og Mobilisering). Men næsten halvdelen af dem, der fik råd om behandling, fik slet ingen behandling.

Værst så det ud for dem, der fik anbefalet RICEM, hvor næsten to tredjedele ikke fik den anbefalede behandling. Over halvdelen af alle, der fik behandling mod sin skade, blev behandlet med fysioterapi eller medicin.

Det viser en ny MEGAFON-undersøgelse om sports- og motionsskader udført for Apotekerforeningen blandt over 5.000 danskere i februar 2015.

Tre ud af fire dyrker motion hver måned

Spørger man den voksne del af befolkningen, svarer tre ud af fire, at de dyrker motion mindst en gang om ugen. Og i alt 83 procent angiver, at de dyrker motion mindst en gang om måneden.

Blandt dem har 22 procent pådraget sig en skade ved sin sport eller motion inden for de sidste to år.

Lidt flere mænd end kvinder blev skadet ved at dyrke motion. Og personer under 40 år blev lidt hyppigere skadet end personer over 40 år. En stor del af skaderne er overbelastnings-skader, hvor de over 40 år oftest oplever akutte skader. Det kan have noget at gøre med, at de yngre motionerer oftere end de over 40 år.

Undersøgelsen viser, at 60 procent af de skadede fortsatte med at motionere, efter skaden var opstået, og mens de havde smerter fra skaden. Det risikerer at forværre skaden. 40 procent af skaderne var overstået i løbet af en måned, men 60 procent af skaderne varede udover en måned. Næsten 40 procent af de adspurgte er enig eller delvis enig i, at de i dag fortsat har smerter efter skaden, og 28 procent er generet af skaden til hverdag. Omkring hver tiende kan ikke rigtig motionere i dag på grund af skaden.

For få søger rådgivning eller behandling efter skade

Knap halvdelen af dem, der pådrog sig en skade efter sport eller motion søgte ikke rådgivning om, hvordan skaden kunne behandles. Det var altså kun 57 procent, der fik råd om skades-behandling.

Over halvdelen af disse søgte råd om behandling hos lægen eller fysioterapeuten, en fjerdedel besøgte skadestue/sygehus mens knap hver femte søgte råd blandt venner og bekendte og på internettet. Kun hver tiende fik råd om behandling af skaden fra deres instruktør eller træner.

To ud af tre gennemfører ikke behandling

Lang de fleste af dem, der fik anbefalet behandling med fysioterapi og med medicin, gennemførte også denne behandling. Derimod var det kun godt hver tredje, der fik anbefalet RICEM, der faktisk gennemførte behandlingen. Næsten to tredjedele af dem, der fik anbefalet RICEM-behandling, fulgte således ikke rådet. De fik dermed ikke den anbefalede behandling med ro, is, kompression, elevation og mobilisering, selv om det typisk er en behandling, der er relativt nem og hurtig for den enkelte selv at iværksætte.

 

Powered by Labrador CMS