Hver fjerde dansker: Tortur er ok

Udgivet Opdateret

En fjerdedel af danskerne mener, at det er okay at bruge tortur for at forhindre et terrorangreb

Et flertal af danskerne er modstandere af tortur, men hvis formålet er at forhindre terrorangreb, mener hver fjerde af os, at det er i orden at bruge tortur.

Det viser en ny rundspørge, som A&B Analyse har foretaget for Dansk Institut mod Tortur, Dignity. På baggrund af undersøgelsen konkluderer instituttets direktør, Karin Verland, at det ikke er alle danskere, der ved, hvad tortur egentlig er:

»Jeg tror ikke, at danskerne er specielt onde eller hævngerrige, de er nok bare ikke helt klar over, hvad tortur i realiteten er, og hvilke spor det sætter i folk,« siger hun og uddyber:

»Nogen har en opfattelse af, at tortur er et effektivt redskab, der kan bruges til at få vigtige oplysninger ud af folk. Det er ærgerligt, at folk tror det, fordi det er meget, meget sjældent, at tortur bliver brugt til at forhindre eller opklare terror. Tortur bliver i langt de fleste tilfælde brugt til at opklare banal kriminalitet.«

Samme vurdering kommer fra Peter Vedel Kessing, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

»Det er ikke en reel problemstilling, for tortur kan ikke fremskaffe oplysninger, der kan forhindre terror – tværtimod viser al erfaring, at det fremmer terror, fordi det skaber sympati for terrorgrupperne,« siger han.

Rundspørgen viser også, at knap hver tredje dansker mener, det er i orden, at Danmark bruger oplysninger fra andre efterretningstjenester, som er fremskaffet ved hjælp af tortur. Karin Verland kalder danskerne »en lille smule hykleriske«.

»Tortur er ok, når det er andre, der står for det beskidte arbejde. Det er en slags torturhæleri, hvor man får nogle oplysninger på samme måde, som en hæler får nogle stjålne varer,« siger hun.

Seniorforsker Peter Vedel Kessing kalder det et ældgammelt dilemma, og han forstår til dels godt, hvorfor danskerne er splittede:

»Hvis man kan redde 1.000 menneskers liv ved at torturere én person, er det så i orden? Folkeretten åbner for, at man godt kan begrænse ytringsfrihed og forsamlingsfrihed, hvis der er en alvorlig trussel mod samfundet, men menneskerettighedskonventionerne slår fast, at man aldrig må benytte tortur – heller ikke selv om der er en alvorlig trussel mod staten.«

Powered by Labrador CMS