Hver tredje dansker vil ikke stoppe med det

En del danskere vil fortsat bruge mundbind, når kravet er væk, viser en måling foretaget for Politiken og TV2

En ny meningsmåling viser, at en tredjedel af borgerne i Danmark i større eller mindre grad vil holde fast i brugen af mundbind, også når kravet om brugen af det forsvinder. (Arkivfoto) Foto: Scanpix.
En ny meningsmåling viser, at en tredjedel af borgerne i Danmark i større eller mindre grad vil holde fast i brugen af mundbind, også når kravet om brugen af det forsvinder. (Arkivfoto) Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Se mere i galleriet ovenfor

Mange danske borgere vil fortsætte med at bruge mundbind i visse situationer, selv når de nuværende krav fjernes.

Det viser en Megafon-måling, som er foretaget for Politiken og TV2.

37 procent svarer, at de vil fortsætte med mundbind, når kravet er væk. 52 procent siger, at de ikke vil bruge mundbind nogen steder, mens 11 procent er i tvivl, skriver Politiken.

30 procent oplyser, at de vil bruge mundbind eller visir i offentlig transport, når kravet er fjernet, mens 22 procent vil bruge det i butikker. 21 procent svarer, at de vil fortsætte med at bruge det i sundhedsvæsenet.

I Megafon-målingen har 1005 danske borgere svaret på spørgsmålene.

-Vil ikke være så mange

Mens andelen, der fortsat vil bruge mundbind, for nogle kan være overraskende, mener formand for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen dog, at det reelt ikke vil være så mange, når kravet fjernes, siger hun til Politiken.

Når julen nærmer sig, vil langtfra hver tredje bruge mundbind, hvis det ikke er et krav eller en anbefaling, siger hun til avisen.

Professor Michael Bang Petersen, som hos Aarhus Universitet står i spidsen for Hope-projektet, der undersøger borgernes adfærd under pandemien, forudser det samme.

– Jeg ser tallene som et udtryk for en vis form for pessimisme eller realisme. Der er en grundlæggende følelse af, at vi ikke er på den anden side, heller ikke når den sidste i vaccinekalenderen har fået et stik, siger han til avisen.

Han er dog overrasket over, at så mange i øjeblikket forventer, at de vil holde fast i mundbindet.

Mundbind er blevet et moralsk projekt, siger han, og det kan forklare den store tilslutning til det. Når man bruger mundbind signalerer man, at man tager smittefaren alvorligt, fortæller han til avisen.

Sundhedsstyrelsens afdelingslæge Gideon Ertner skriver til Politiken, at styrelsen endnu ikke ved, hvordan rådet om brug af mundbind vil se ud i fremtiden.

Newsbreak.dk har tidligere beskrevet, hvordan de forskellige typer mundværn bedst yde beskyttelse.

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

Se mere i galleriet ovenfor

Powered by Labrador CMS