Hver tredje gymnasieelev har haft selvmordstanker

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

En del unge har så ondt i livet, at de går rundt med tanker om at begå selvmord.

TV 2 Dokumentar har lavet en rundspørge blandt elever i 2.g på fem gymnasier i forskellige dele af landet, og her svarer hver tredje – 35 procent – at de på et tidspunkt i deres liv har haft selvmordstanker. Hver femte – 19 procent – svarer, at de inden for det seneste år har tænkt på at begå selvmord.

Der er 640 elever, der har svaret på rundspørgen, hvilket svarer til omkring halvdelen af de adspurgte.

Til trods for at der i 2001 blev iværksat en handlingsplan for forebyggelse af selvmordsforsøg i Danmark, er selvmordsraten for unge mellem 15 og 19 år ikke faldet fra 2003 til 2012, skriver tv2.dk. De regionale centre for selvmordsforebyggelse og landsdækkende rådgivningsordninger, der er blevet oprettet, har altså ikke haft den ønskede effekt.

I rundspørgen blandt gymnasieeleverne svarer hver fjerde af dem med selvmordstanker, at en følelse af meningsløshed er den primære årsag til de dystre tanker. Kun tre procent svarer, at mobning er årsagen.

Når det kommer til deciderede selvmordsforsøg svarer fem procent af eleverne, at de har forsøgt at gøre en ende på deres liv. To procent – svarende til ni personer – har forsøgt inden for det seneste år.

På Center for Selvmordsforskning i Odense er leder Lilian Zøllner ikke overrasket over rundspørgen.

»Det forbløffer mig overhovedet ikke – desværre, kan man sige – fordi, det afspejler jo meget det, vi selv laver. Det er jo bekymrende, at det ikke forbløffer mig, fordi de tal er jo for høje,« siger hun til TV 2 Dokumentar.

På centeret har man forsket i selvmord og selvmordsforsøg i Danmark i over 30 år.

TV 2 viser dokumentaren »Teenage-selvmordene« torsdag aften klokken 20.50.

Powered by Labrador CMS