Irakiske styrker er gået ind i Falluja

Iraks hær er med støtte fra koalition gået ind i Falluja fra tre forskellige retninger, siger general.

Udgivet Opdateret

Irakiske styrker begyndte mandag at storme den irakiske by Falluja, som er en bastion for Islamisk Stat, og indledte en ny fase i operationerne mod jihadisterne.

– Hæren, der støttes af en international koalition, gik ind i Falluja fra tre forskellige retninger. Den havde dækning fra luften og havde kampvogne og artilleri i ryggen, siger general Abdelwahab Al-Saadi, som er den øverstkommanderende i operationen.

– En militær enhed forsøger at trænge ind i byen, siger han til et tv-hold fra nyhedsbureauet Reuters, mens flere eksplosioner høres inde i Fallujas sydlige Naimiya-distrikt.

Den irakiske hær, der også får støtte fra en iranskstøttet shiamuslimsk milits, indledte kampen for at erobre kontrol over Falluja 23. maj.

Direkte angreb mod byen er i gang

I første fase blev byen, der ligger 50 kilometer vest for Bagdad, omringet og belejret. Nu er et direkte angreb mod byen i gang.

I januar 2014 blev Falluja den første irakiske by, der blev indtaget af Islamisk Stat – seks måneder før jihadisterne udråbte et kalifat i det territorium, som det havde taget i Irak og Syrien.

Titusinder af civile menes at befinde sig i Falluja og iagttagere advarer om, at blodsudgydelser kan fortsætte, selv om den irakiske hær indtager byen, da indbyggerne er sunnimuslimer.

I flere andre byer har shiamuslimske styrker selv begået overgreb mod civile, efter at de har fordrevet Islamisk Stat.

Erobring bør samle landet

I en appel fra formanden for Iraks parlament, Salim al-Jabouri, hed i sidste uge, at erobringen af Falluja bør samle landet i stedet for at splitte det yderligere.

– Det er meget vigtigt for os, at sejren opnås på en måde, så den kan bidrage til patriotisk samling, skriver Jabouri i et brev, som flere af landets medier har trykt.

Efter erobringen af Tikrit i fjor blev de shiitiske militser efterfølgende anklaget for sekteriske overgreb på sunnimuslimer i byen.

/ritzau/Reuters

Powered by Labrador CMS