Især kvinder i risikozonen: Her er den største trussel mod ældre

Ny forskning viser, at fedme er den største trussel mod de ældres sundhed. Særligt kvinder er i risikozonen.

En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet blandt 55-75-årige danskere viser, at såkaldt højrisiko overvægt er den mest udbredte risikofaktor i denne aldersgruppe. Foto: Tommy Kofoed/Scanpix
Udgivet Opdateret

Ekstra kilo rundt om maven truer alderdommen for mange danskere.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Undersøgelsen, der er foretaget på vegne af Fødevarestyrelsen, viser, at såkaldt “højrisiko overvægt” kan gøre seniorlivet surt for danskere i aldersgruppen 55-75-år.

Særligt kvinderne døjer tilsyneladende med den potentielt farlige fedme, fremgår det af undersøgelsen.

43 procent af mændene og 46 procent af kvinderne lever med højrisiko overvægt, hvor der er risiko for at udvikle type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Undersøgelsen viser, at den såkaldt abdominale fedme, der også kaldes “æblefaconen”, ses hos 44 procent af mændene og hos knap 50 procent af kvinderne.

Overhaling

At kvinderne har overhalet mændene, overrasker seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet Agnes N. Pedersen, som er en af dem, der står bag undersøgelsen.

– Tidligere antog vi, at den såkaldte æblefacon, hvor de ekstra kilo sætter sig rundt om maven, var mere udbredt hos mænd end hos kvinder, siger Agnes N. Pedersen.

– Men selv om vi godt ved, at der sker nogle hormonelle forandringer hos kvinderne efter overgangsalderen, er det overraskende for mig, at det nu er hyppigere forekommende hos kvinder.

Grundlæggende er der behov for at få mere motion på programmet og mindre af det usunde på tallerkenen, hvis ældre skal få en alderdom uden alt for mange skavanker.

For de ældre kan overvægt og manglende muskelmasse nemlig medføre en nedsat funktionsevne.

– Vi ved, at netop funktionsevnen er vigtig for de ældre, for det er den, der gør, at de kan klare sig i hverdagen, siger Agnes N. Pedersen.

Derfor bør undersøgelsen også give anledning til, at de ældre får mere fokus på styrketræning, mere fysisk aktivitet og ikke mindst sundere kostvaner, hvis alderdommen skal foregå nogenlunde smertefrit.

Det mener Karin Schultz, som er sundheds- og idrætskonsulent hos foreningen Ældre Sagen.

– I Ældre Sagen har vi haft en del fokus på, at ældre kan spise sammen, men med de her tal bør vi også få fokus på, hvad det er, vi spiser, siger hun.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS