Japanere bliver væk fra Fukushima seks år efter ulykke

Selv om strålingsfaren er afblæst, tøver japanere med at returnere til området nær ulykkesramt atomkraftværk.

Lørdag er det seks år siden, at atomkraftværket Fukushima nedsmeltede, efter at et jordskælv udløste en altødelæggende tsunami. Selv om en stor del af det evakuerede område er fri for strålingsfare, tøver japanerne med at vende tilbage til regionen. Foto: Issei Kato/Reuters
Udgivet Opdateret

Lørdag er det seks år siden, et jordskælv udløste en tsunami ud for Japans kyst og kostede op mod 19.000 mennesker livet.

Bølgen skyllede ind over atomkraftværket Fukushima nordøst for hovedstaden Tokyo og fik værket til at nedsmelte.

160.000 mennesker flygtede fra hus og hjem for at undgå den radioaktive stråling.

Og selv om myndighederne har afblæst strålingsfaren i en stor del af det evakuerede område, så tøver japanerne med at vende tilbage.

– Det er kun ganske få, der er vendt tilbage. Og hovedsageligt ældre mennesker, som vil tilbage og leve livet færdig i det hjem, hvor de har boet det meste af livet, fortæller journalist Asger Røjle, der er bosiddende i Tokyo.

– De unge mennesker og børnefamilierne flytter ikke tilbage. De er et helt andet sted nu i deres liv med nye venner og nyt arbejde. Nogle er også utrygge over for at skulle vende tilbage, selv om myndighederne siger, det ikke længere er farligt, siger Asger Røjle.

Oprydning og oprensning

Siden ulykken har myndighederne og værkets ejer, Tepco, arbejdet med at indkapsle og sikre de nedsmeltede reaktorer.

Desuden er der foretaget oprensning af jord og huse i området. Indsatsen har båret frugt og medført, at målingerne af radioaktivitet er under faregrænserne i en stor del af området.

Lægerne ved Fukushimas Medicinske Universitet har ifølge Asger Røjle vurderet, at de helbredsmæssige konsekvenser for beboerne har været minimale.

185 børn har vist tegn på at have kræft i skjoldbruskkirtlen – og en del af dem er blevet opereret for at hindre sygdommen i at udvikle sig.

Ikke skræmmende tal

Men i betragtning af, at Fukushima er Japans tredjestørste amt, er det ifølge nogle lægers vurdering ikke et usædvanligt højt tal.

Asger Røjle spår, at der kommer til at gå en rum tid, før værket vil være helt afviklet og utrygheden fuldstændig fjernet.

Det nedsmeltede brændselsaffald er stadig så radioaktivt, at intet levende væsen kan komme ind i reaktorerne.

Robotter er blevet sendt ind for at besigtige forholdene, men den høje stråling betyder, at de kun kan fungere få timer, før de kortslutter.

Og tilliden til, at opgaven vil være klaret inden for en overskuelig periode begynder ifølge Asger Røjle at svinde.

– Tepco har lovet myndighederne, at værket vil være afviklet inden for en tidshorisont på 30-40 år.

– Men efterhånden som det ene forsøg efter det andet på at blive klogere på situationen inde i reaktorerne slår helt eller delvist fejl, virker det mere og mere urealistisk.

– Nogle eksperter mener, at det snarere vil tage hundrede år eller endnu længere tid, siger Asger Røjle.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS