Jobrotation er et hit for ufaglærte

Jobrotation har vist sig at have en god effekt hos ufaglærte ledige. Foto: ANDERS BROHUS/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Ny rapport viser, at ufaglærte ledige kommer 2-3 uger hurtigere i beskæftigelse, hvis de deltager i jobrotationsordningen.

Hvis du er ufaglært og ledig, kan du roligt deltage i kommunernes jobrotationsordning.

En frisk rapport fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) viser nemlig, at ledige ufaglærte, der ansættes som vikarer i jobrotationsordningen, i gennemsnit kommer 2-3 uger hurtigere i beskæftigelse. Desuden øges deres løn og beskæftigelse samlet set over to år.

– Når vi dykker ned i undersøgelsen, kan vi se, at de der kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet, er dem, som ikke har nogen videregående uddannelse. Dem med videregående uddannelser kommer ikke hurtigere i arbejde af den her ordning, siger Jakob Arendt, professor og programleder for arbejdsmarked og uddannelse, som står bag rapporten til Newspaq.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen er ikke i tvivl om, at man kan betegne jobrotationsordningen som en succes for de ufaglærte ledige. Men han pointerer samtidig, at man kan diskutere om ordningen er spild af penge, når effekterne af ordningen for de faglærte ikke er overbevisende.

– Når ressourcerne er knappe og begrænsede, så skal man bruge dem dér, hvor de har den største effekt. Jeg vil mene, at de faglærte har større chancer for at få et ordinært arbejde, og derfor behøver de ikke køre over jobrotationen. Man skal målrette ordningen i forhold til, hvor den har størst effekt – hos de ufaglærte. Det er et klart signal, som den her undersøgelse sender, siger Flemming Ibsen til Newspaq.

Også Jakob Arendt, som står bag rapporten, fremhæver, at jobrotationsordningen har positive og negative sider.

– For de ledige og for virksomhederne ser det ud til at være en gavnlig ordning. Men det er en dyr ordning, og vi ved ikke, om det samlede regnestykke også er en gevinst for det offentlige, siger han.

Rapporten viser også, at ledige, der har været ude hos en offentlig virksomhed, kommer hurtigere i beskæftigelse end ledige, der har været hos en privat virksomhed. Jakob Arendt fortæller, at det hænger sammen med, at ordningen har tilladt de private virksomheder at bruge folk i jobrotation i elev- og lærlingestillinger, hvilket sjældent er endt i ansættelser.

Newspaq

Powered by Labrador CMS