Julemarked og nisser på Koldinghus

Nisser på Koldinghus. Pressefoto.
Udgivet Opdateret

Koldinghus inviterer for andet år til julemarked med boder, julekoncerter, julegodter og julestemning. Her kan man møde masser af slotsnisser og særligt for børnene vil  der vil  være en workshop, hvor der produceres julepynt af genbrugsmaterialer til et 6 meter højt juletræ i Slotskirken. Målet er at skabe en juletradition for alle koldingensere på tværs af generationer.

Koldinghus skærpede sidste år profilen for deres julemarked. Man inviterede dengang udstillere, der solgte kvalitetsprodukter inden for kategorierne økologi, håndværk, kunsthåndværk bæredygtighed og  socialøkonomi. Målet var, dels at skabe et julemarked, der passer til slottets rammer og som skiller sig ud fra andre markeder i området, dels at starte en ny tradition, hvor alle skal mødes på slottet for at ønske hinanden en glædelig jul.

Tilsyneladende var koldingenserne glade for det nye initiativ. For i løbet af weekendens to dage besøgte over 4500 gæster markedet.

– Koldinghus har for mange mennesker i flere århundreder været samlingssted for lokalområdet – og for os lægger julemarkedet sig i forlængelse af det.  Vi håber, at mange oplever, at det ikke rigtigt er blevet jul, før de har ønsket hinanden en glædelig jul ved markedet på slottet, siger museumsdirektør Thomas C. Thulstrup.

Julekugler med grafik, puder fra Blindes Arbejde, second hand mærkevaretøj, tasker af overskudspresenning, specialøl og økologisk fairtrade te. Det er blot nogle af de mange ting, man kan finde i de 55 boder, der er fordelt i slottets store sale.

Den Kongelige Systue deltager også på markedet. Her kan man bl.a. købe nissehuer, kjoler og juleforklæder til børn eller få en snak med de mange frivillige sydamer om deres arbejde med at skabe historiske dragter til levendegørelser og udklædningsværksted.

I Riddersalen kan både børn og voksne være med til at lave julepynt, der enten kan tages med hjem eller hænges på et 6 meter højt juletræ i Slotskirken. Workshoppen bemandes af Den Kongelige Hoftieneste og pynten skal laves af genbrugsmaterialer.  Fra Riddersalen vil der begge dage også lyde julemusik fra KoldingKoret, Jordrup Sangkor, kor fra Kolding Musikskole,  Mungo Park Folkekor og trioen  Corde de Gioia – Strings of Joy.

Rundt omkring på slottet vil man måske kunne genkende nogle ansigter: Medarbejdere fra Museet på Koldinghus og frivillige fra Den Kongelige Hoftjeneste, som er med til at arrangere julemarkedet, er nemlig blevet fotograferet som kravlenisser. Nisserne vil også kunne ses på postkort og plakater rundt omkring i byen. Desuden vil man også kunne møde små nisser fra Dronning Dorothea teaterets dramaskole på Julemarkedet på Koldinghus.

Det koster 50 kr. at opleve Julemarkedet lørdag 5. og søndag  6. december fra kl. 10.00-17.00. Billetten gælder begge dage. Det er gratis for alle under 18 år og for medlemmer af Museumsklubben og Erhvervsklubben.

Powered by Labrador CMS