Jysk anklages for udnyttelse og underbetaling

Jysks tyske datterselskab, Dänisches Bettenlager, er kommet under beskydning efter en tysk tv-udsendelse. Foto: ENKORN/free
Udgivet Opdateret

En tysk tv-udsendelse afslører dårlige lønforhold for tyskere og polakker ansat af Jysk.

I Tyskland er Jysk kommet under heftigt beskydning, efter at en tv-udsendelse fra tv-stationen NDR kunne afsløre, at medarbejderne i butikskæden Dänisches Bettenlager arbejder under kritisable forhold. Det skriver Ekstra Bladet.

I udsendelsen kom det frem, at Jysk har valgt at droppe overenskomsten med den tyske fagforening Ver.DI. Det betyder, at medarbejderne i Dänisches Bettenlager bliver aflønnet langt lavere, end hvis Jysk havde valgt at indgå en overenskomst. Medarbejderne går glip af, hvad der svarer til 2000-3700 kroner om måneden.

I samme udsendelse kunne NDR også fremlægge, at Dänisches Bettenlager bruger et betydeligt antal praktikanter, der hverken får uddannelse eller oplæring. En praktikant tjener mindre end en fastansat medarbejder.

Hos Ver.DI har man længe kendt til problematikken.

– Vi har længe haft problemer med Dänisches Bettenlager. Men det er blevet endnu værre, efter at de opsagde overenskomsten. Først og fremmest vil vi gerne have dem til at underskrive en overenskomst igen, så vi kan få nogle værdige løn- og arbejdsvilkår. Og så vil vi selvfølgelig gerne have, at de overholder den denne gang, siger Nora Münstermann fra Ver. Di til Ekstra Bladet.

I Jysk kan man ikke genkende billedet fra den tyske tv-udsendelse, og man henviser til, at ingen love eller regler bliver overtrådt.

– Det er korrekt, at der ikke er en overenskomst i dag, men Dänisches Bettenlager overholder naturligvis landets gældende love. I Tyskland er der generelt en stor tradition for praktikophold, hvor mange studerende starter på den måde. De får løn, og har et uddannelsesprogram under praktikken, som maksimum varer fire måneder, skiver Jysks pressechef, Jonas Schrøder, til Ekstra Bladet.

Jonas Schrøder informerer desuden, at den gamle overenskomst var tilbage fra 70’erne, og at parterne ikke kunne blive enige om en ny aftale.

Newspaq

Powered by Labrador CMS