Kan miste kontanthjælp: Hjemløse skal gemme bon’er

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

De hjemløse i Helsingør bør gemme kvitteringerne fra indkøb hos de lokale supermarkeder. Ellers risikerer de i yderste konsekvens at miste kontanthjælpen.

Hvis kommunens sagsbehandlere er i tvivl om, hvor den hjemløse har opholdt sig, skal vedkommende nemlig kunne dokumentere det. Men den praksis får kritik fra hjemløseorganisationen SAND, der beskylder kommunen for at hetze hjemløse.

»Man driver hetz mod nogle borgere, der i dén grad har svært ved at mønstre overskud og overblik i hverdagen. Det er omvendt bevisførelse. På den her måde stavnsbinder man folk, der får svært ved at søge lykken andre steder, hvis de skal stille på rådhuset med boner fra indkøb,« siger udviklingskonsulent René Nielsen.

Han får opbakning fra Jann Sjursen, formand i Rådet for Socialt Udsatte, der mener, at metoden er »ude af proportioner«.

»Det var mærkeligt, hvis jeg skulle til at indlevere boner fra Netto eller Fakta for at dokumentere, hvor jeg bor. Det vil være at krænke mit privatliv,« siger han.

Ikke normal praksis

I Socialrådgivernes organisation kalder formand Majbrit Berlau metoden for uhensigtsmæssig. Hun understreger, at det er en praksis, som hun ikke har hørt om i andre kommuner.

»Den mistillid er bestemt ikke fremmende for dialogen, som skal hjælpe folk videre i deres liv,« siger hun.

Områdeleder Anne Kyung Nielsen fra Borgerservice i Helsingør Kommune afviser imidlertid kritikken. Hun påpeger, at de hjemløse har pligt til at komme med dokumentationen for, at de opholder sig i Helsingør Kommune.

»Ifølge CPR-loven skal kommunerne sørge for, at borgerne er korrekt registreret på deres adresser. Hjemløse borgere er selvfølgelig ikke registeret på en fast adresse. Vi er slet ikke ude i, at vi ønsker at drive hetz mod hjemløse. Men vi udfører bare det, der følger af loven,« siger Anne Kyung Nielsen.

Skal dokumentere bopæl

Områdelederen oplyser, at kravene gælder 20-25 borgere, der er såkaldte »sofasovere«. Det vil sige, at de ikke nødvendigvis lever på gaden, men sover hos bekendte på forskellige adresser.

Kommunen beder derfor de hjemløse om at fortælle, hvor de har været henne på et månedligt møde i kommunen. Her beder sagsbehandleren om dokumentation for den hjemløses bopæl i form af en oversigt over de adresser, som borgeren har overnattet på den forgangne måned suppleret med en kontoudskrift, fortæller Anne Kyung Nielsen.

Nogle borgere hæver dog alle pengene i starten af måneden. Derfor kan boner fra dagligvareindkøb være en sidste dokumentationsmulighed for borgeren, påpeger hun.

»De skal komme inden for et givent datospænd og sige, hvor de har været. Hvis ikke de dukker op eller ikke har dokumentation, vil de i udgangspunktet ikke få deres kontanthjælp frigivet,« siger Anne Kyung Nielsen.

Powered by Labrador CMS