Kaos i hele landet

Politibiler i New York City står i brand, og over 100 demonstranter er lørdag blevet anholdt i storbyen.

Udgivet Opdateret

Tre personer er blevet skudt i forbindelse med protester i Indianapolis, en er dræbt, og overalt i de amerikanske forenede stater er der bål og brand i forlængelse af protester ovenpå den sorte mand George Floyds død. Los Angeles er erklæret i undtagelsestilstand, og hele landet er i kæmpe krise.

I kvarteret Prospect Heights i Brooklyn, en del af New York, blokerede en gruppe demonstranter for en politibil, der kort tid efter gassede op og kørte direkte ind i menneskemængden. Videoen af hændelsen, der fandt sted kort efter klokken otte lørdag aften lokal tid, er blevet delt flittigt på de sociale medier.

Det er uvist, om nogle af demonstranterne kom til skade.

En af dem, der har set videoen, er borgmester Bill de Blasio. Hans reaktion var i kort form: “Det ville jeg ønske, de ikke havde gjort”. De Blasio vender vi tilbage til.

100 anholdt

Frem til klokken ni lørdag aften lokal tid er der blevet foretaget over 100 anholdelser i New York City som følge af voldelige protester, fortæller en højtstående politiembedsmand til NBC News.

Embedsmanden fortæller videre, at mindst 15 politibiler er blevet brændt af på Manhattan og i Brooklyn.

Sent lørdag aften marcherede hundredvis af demonstranter gennem centrum af Brooklyn og blokerede for trafikken, mens de sang “ingen retfærdighed, ingen fred”. På deres vej ødelagde de vinduer til banker og malede graffiti på bygninger. Det rapporterer mediet Newsday.

Da demonstranterne nåede Barclays Center, der er en indendørs sportsarena – blandt andet hjemmebane for Brooklyn Nets fra NBA – blev de mødt med barrikader og maskerede politibetjente, som bevogtede indgangen til den store arena.

Døden

Demonstranter protesterer på tværs af USA over en sort mands død i Minneapolis mandag.

46-årige George Floyd døde, efter at en hvid politibetjent havde siddet med sit knæ på Floyds hals i adskillige minutter under en anholdelse. Betjenten Derek Chauvin er siden blevet fyret, og hans kone har vist også forladt ham.

Mens protesterne fortsætter i New York City sent lørdag aften lokal tid, påtaler byens borgmester, Bill de Blasio, den systematiske racisme, der foregår i det amerikanske samfund.

– Vi kan ikke fortsætte sådan her, siger han ifølge CNN.

Borgmesteren refererer samtidig til en hændelse i Central Park for nylig, hvor en hundelufter ved navn Amy Cooper konfronterede en sort mand.

– Hun kriminaliserede bogstaveligt talt det at være en sort mand, siger Bill de Blasio.

Biden: Ikke ok

Joe Biden, der længe har lignet demokraternes præsidentkandidat i USA, forstår de store frustrationer rundt om i landet oven på en sort mands død. Han tager dog samtidig afstand fra den hærværk, som er foregået under nogle af protesterne. Det gør han i en udtalelse, skriver CNN.

– Det at protestere over sådan en brutalitet er rigtigt og nødvendigt. Det er et helt igennem amerikansk svar. Men at brænde samfund ned og lave unødvendige ødelæggelser er ikke, siger Joe Biden i udtalelsen.

Han tilføjer, at det heller ikke er i orden med vold, der bringer liv i fare, eller som ødelægger og lukker forretninger. Han fortsætter med at sige, at enhver samvittighedsfuld person kan forstå den frustration, som blandt andet sorte oplever hver eneste dage.

– Fra den daglige indignation til den ekstreme vold som i tilfældet med det forfærdelige drab på George Floyd, siger Joe Biden.

Pistolerne frem

USA’s nuværende præsident, Donald Trump, har tidligere sagt, at det, der sker i landets gader lige nu, “ikke har noget at gøre med retfærdighed og fred”, og at mindet om George Floyd “bliver vanæret af urostiftere, tyve og anarkister”.

Præsidenten mener, at “volden og vandalismen bliver ledt af Antifa og andre radikale, venstreorienterede grupper, der terroriserer de uskyldige, ødelægger job, skader virksomheder og brænder bygninger ned”.

Donald Trump har imidlertid ikke fremlagt beviser for sine beskyldninger.

I et omdiskuteret tweet skrev præsidenten desuden, at når folk begynder at plyndre, så bliver pistolerne trukket. Tweetet, som Twitter har erklæret voldsforherligende, er henvendt til det faktum, at Trump ville indsætte nationalgarden.

Som sagt så gjort.

Nationalhæren indsat

Mens protesterne over George Floyds død fortsætter med at bryde ud over hele USA, har mindst otte delstater samt forbundshovedstaden Washington D.C. enten indsat eller anmodet om hjælp fra Nationalgarden.

Nationalgarden er en slags reservestyrke i den amerikanske hær.

Desuden er der i mange storbyer udstedt udgangsforbud fra lørdag aften til søndag morgen lokal tid.

De delstater, der foreløbigt har bedt Nationalgarden om hjælp, er:

* Colorado.

* Georgia.

* Kentucky.

* Minnesota.

* Ohio.

* Texas.

* Utah.

* Wisconsin.

Powered by Labrador CMS