Kendt Aarhus-cafe straffet for råt og dryppende kødsaft

Det kostede en smiley med knap så opadvendte mundvige ikke at have styr på bøfferne.

Råt kød og forarbejdet kød går ikke godt i spænd sammen. Det må en cafe i Aarhus erkende efter besøg fra Fødevarestyrelsen. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Mangen aarhusianer kender spisestedet D’s Madrepublikken i Jægergårdsgade i den mondæne bydel Frederiksbjerg.

Det gør Fødevarestyrelsen også, og den var på besøg 3. november. Et besøg, der udmundede i en mellemfornøjet smiley.

Årsagen var dog – fristes man til at sige – alt andet end mellemfornøjelig.

“Følgende er konstateret: På et stik i køle rummet er der placeret rå hakkebøffer som er filmet på en plade i toppen, i de nedenstående filmede bakker med færdigvarer er der fundet kødsaft”, står der blandt andet i rapporten.

– Det var en fejl – en menneskelig fejl, siger direktør Magoed Kamel til Newsbreak.dk.

Og man behøver nok ikke at have fulgt særligt godt med i hjemkundskab-timerne i skolen for at vide, at råt og færdiglavet kød ikke går godt i spænd sammen.

Undgå smitte med salmonella

Der findes en lang række gode råd, folk anbefales at følge, hvis de vil undgå salmonella (og campylobacter) i deres mad:

1) Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig med i form af stegt kød, salat eller brød.

2) Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød og over på færdiglavet mad.

3) Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kød af den type skal være gennemvarmt. Bakterierne kan sidde inde i varen på hakket kød, mens det på hele stykker kød normalt sidder på overfladen.

4) Har du skåret råt kød? Vask kniv og skærebræt – eller skift det ud. Et godt råd er at bruge mere end ét skærebræt i køkkenet, så råt kød tilberedes for sig og færdiglavet ikke kommer i nærheden heraf.

5) Smid brugt emballage fra råt kød ud. Emballagen, og hertilhørende kødsaft, må ikke komme i nærheden af færdiglavet mad.

6) Når folk griller ude, har de en tendens til at bruge færre køkkenredskaber. Derfor øges risikoen for smitte. Som når du er indenfor skal råt og stegt kød holdes adskilt: TO fade, to grilltænger og hyppige ture forbi håndvasken er her vejen frem.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Blandt andet kan man få en salmonella-forgiftning.

Det stopper desværre ikke der. I det køleskab, hvor det rå og det forarbejdede kød befandt sig, stod også nogle karafler med vand. Udækkede. I samme køleskab er også en blæser. Den blæser var ikke ordentligt rengjort. Det bevirker, at den kan kontimanere vandet i karaflerne.

“Personalet blev meget chokeret og ville rette op med det samme, hun (!) havde fortalt personalet op til flere gange hvordan hun ville have tingene,”  står der som svar til Fødevarestyrelsens ‘opdagelse’.

Beskidt opvaskemaskine

I den lidt lettere ende påtalte Fødevarestyrelsen problemer med rengøring af opvaskemaskinen og kølerummet.

“Opvaskemaskinen har kalkbelægninger og røde overflader, hylder i kølerum har sorte og hvide belægninger i bunden af hylderne, blæseren i kølerummet er meget snavset både i indsugningen og i udblæsningen samt væggen bag blæseren”, står der.

Et forhold, som personalet lovede straks at ville tage hånd om – noget, der ifølge ejeren er blevet gjort.

– Vi har holdt lukket – og brugt hele dagen på at gøre rent, du kan selv komme forbi og kigge, slutter Madrepublikkens direktør.

At smileyen nok alligevel hører til i småtingsafdelingen kan måske udledes af, den ikke medførte en bøde til cafeen.

Til Newsbreak.dk siger Heidi Youssef, medejer af D’s Madrepublikken:

Symptomer på salmonella

Der findes en lang række gode råd, folk anbefales at følge, hvis de vil undgå salmonella (og campylobacter) i deres mad:

1) Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig med i form af stegt kød, salat eller brød.

2) Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød og over på færdiglavet mad.

3) Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kød af den type skal være gennemvarmt. Bakterierne kan sidde inde i varen på hakket kød, mens det på hele stykker kød normalt sidder på overfladen.

4) Har du skåret råt kød? Vask kniv og skærebræt – eller skift det ud. Et godt råd er at bruge mere end ét skærebræt i køkkenet, så råt kød tilberedes for sig og færdiglavet ikke kommer i nærheden heraf.

5) Smid brugt emballage fra råt kød ud. Emballagen, og hertilhørende kødsaft, må ikke komme i nærheden af færdiglavet mad.

6) Når folk griller ude, har de en tendens til at bruge færre køkkenredskaber. Derfor øges risikoen for smitte. Som når du er indenfor skal råt og stegt kød holdes adskilt: TO fade, to grilltænger og hyppige ture forbi håndvasken er her vejen frem.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

– Det er første gang vi får en sur smiley. Det er ærgerligt, da vi eller stod til at få en Elite-smiley.

Powered by Labrador CMS