Kendt Aarhus-restaurant har endelig fået glad smiley – igen

Der skulle en del besøg til, før Fødevarekontrollen blev helt tilfreds.

Restaurant Grappa på Åboulevarden i Aarhus har – endelig – fået en glad smiley. Foto: Klaus Gottfredsen.
Udgivet Opdateret

Så er der endelig en glad smiley til Grappa. Den har været længe undervejs.

24. oktober 2017 var Fødevarekontrollen en tur forbi restaurant Grappa på Åboulevarden i Aarhus. Det kom er der ikke noget godt ud af – i hvert fald endte rapporten med flere anmærkninger.

Blandt andet var flere af restaurantens redskaber ikke ‘rengøringsvenlige’, ligesom “der var væghuller i ølrummet, så det ikke er sikret mod skadegørere, og dør til affaldsrum holdes ikke lukket og der er ikke monteret dørlukker”, som der står i rapporten.

Det kostede en knapt så glad smiley til Grappa.

December 2017

5. december 2017 var samme instans tilbage på Åboulevarden for en opfølgning, og på trods af, nogle af oktobers kritikpunkter var rettet op på, måtte Fødevarekontrollen igen have den skarpe pen frem: “Vejledt om at der lukkes under dør mellemgang v. kølerum og baggang v. tomme flasker (eddikefluer)”, står der i den rapport.

Endnu en ikke så lykkelig smiley til Grappa.

Januar 2018

Vi spoler frem til 12. januar i år, hvor Fødevarekontrollen igen er nede i Aarhus midtby. Men heller ikke her skal det vise sig, at der er styr på tingene:

“Der er åbne skraldespande, der er dør åben til skralderum, der er dør åben mellem skralderum og mellemgang med tomme flasker, og der er ikke lukket under dør ind til kølerumsgang og køkken/lager, dvs. der er direkte adgang for skadegørere (fluer og evt. gnavere) mellem skralderum og køkken”, står der i rapporten.

De forseelser kommer til at koste Grappa 10.000 kroner.

Glad smiley til Grappa

8. februar 2018: Godt nyt til de, der har – eller planlægger – en tur forbi Grappa. Fødevarekontrollen har igen været forbi og denne gang kvitteret med den gladeste smiley, der findes.

Det kontrollerer Fødevarestyrelsen

På kontrolrapporten er der en række kontrolområder.

Ved hver kontrol bliver et af tre hygiejneområder samt egenkontrollen og offentliggørelsen af resultaterne kontrolleret. Det er forskelligt, hvad der derudover bliver kontrolleret ved det enkelte besøg. Over tid bliver alle områder kontrolleret.

Her er nogle eksempler på, hvad der bliver kontrolleret i butikker og restauranter med salg til forbrugerne:

  • Hygiejne
  • Er køleskabet koldt nok?
  • Er der gamle dejrester i røremaskinen?
  • Er lokalerne i orden?
  • Virksomhedens egenkontrol
  • Virksomheden skal selv overvåge, at fødevarernes holdbarhed er i orden ved modtagelse, at temperaturen, de opbevares ved, er kold nok og så videre. Fødevarestyrelsen kontrollerer, at virksomhedens egenkontrol er i orden.
  • Mærkning og information
  • Kan delikatessen oplyse om skinkesalatens ingredienser og holdbarhed? Hvis ikke skal der være mærkning på bakken. Er der dansk mærkning på varerne
  • Godkendelser m.v.
  • Må virksomheden overhovedet sælge de varer, den gør?
  • Særlige mærkningsordninger
  • Har virksomheden dokumentation for, at de indkøbte økologiske varer rent faktisk er økologiske? Er den obligatoriske mærkning af oksekød (som er indført i forbindelse med fund af kogalskab) korrekt?
  • Varestandarder
  • Er der et skilt med angivelse af størrelse og klasse ved løssalg af kartofler?
  • Er der angivet hvilke tilsætningsstoffer, der er anvendt i produkterne?
  • Er der for meget nitrit i slagterens spegepølse?
  • Forureninger
  • Er der svampegifte i pistacienødderne?
  • Emballager m.v.
  • Afgiver keramikken for meget bly eller cadmium?

Kilde: Fødevarestyrelsen

“Der er lukket helt mellem skralderum og køkken med montering af dørlukkere, og med påsat liste på dør mellem køkken og flaskerum. Virksomheden holder helt lukket ind til skralderum”, står der blandt andet under den grinende cirkel.

Powered by Labrador CMS