Kendt hotel ramt af roskildesyge: Op mod 80 gæster ramt

Fødevarestyrelsen kortlægger, hvad der er årsag til et udbrud af roskildesyge på Hotel Legoland i sidste uge.

Hotel Legoland har været ramt af roskildesyge. Foto: Claus Fisker/arkiv/Scanpix
Udgivet Opdateret

Besøg hos Hotel Legoland endte i sidste uge skidt for en lang række af hotellets gæster.

Således er der rapporteret symptomer fra roskildesyge ved to konferencer med op mod 80 gæster.

Det oplyser Legoland, der sammen med Fødevarestyrelsen er i gang med at undersøge årsagen til udbruddet.

Hotellet orienterede Fødevarestyrelsen om udbruddet mandag. Men det mener Fødevarestyrelsen ikke var hurtigt nok, oplyser Hotel Legoland.

Christian Woller, direktør for Legoland, beklager i en pressemeddelelse, at hotellet ikke kontaktede styrelsen hurtigt nok.

– Jeg vil først og fremmest undskylde over for de gæster, som er blevet syge under et ophold på vores hotel.

– Så snart vi fik rapporter om, at folk var blevet dårlige, gennemførte vi en grundig kontrol af råvarer og procedurer i køkkenområdet uden at finde nogle problemer i håndteringen af fødevarer, siger direktøren.

Vil ikke udtale sig om smittekilde

Legoland oplyser fredag aften, at Fødevarestyrelsen er i gang med at kortlægge forløbet. Før en rapport er på plads, vil forlystelsesparken derfor ikke udtale sig om, hvad der er smittekilden.

Parken oplyser desuden, at den ikke kan oplyse, hvornår den første smitte fandt sted.

Hotel Legoland oplyser, at det har “nulstillet” værelser, konferencefaciliteter, restaurant og køkkenområder i form af dybderengøring med klor og damp.

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Siden rengøringen har der ifølge Legoland ikke været nye, kendte tilfælde.

Powered by Labrador CMS