Kinas svar på Apple udfordrer… Apple

Kinesiske Xiaomi udfordrer nu Apple. Foto: Jason Lee/Scanpix
Udgivet Opdateret

Kinas svar på Apple, verdens tredjestørste mobilproducent Xiaomi, udfordrer nu den kæmpe store iPhone 6 Plus med sin nye flagskibstelefon.

Xiaomi præsenterede torsdag i Beijing den nye Mi Note, som – trods 16 gigabyte lagerplads – koster omkring to tredjedele mindre end Apples største og nyeste telefon.

»Mi Note er kortere, tyndere og lettere end iPhonen,« sagde Lei Jun, Xiaomis topchef, som har kopieret Apple-medstifter Steve Jobs’ fremtræden ved at gå på scenen i cowboybukser og turtleneckbluse, når der skal præsenteres nyt.

45 milliarder dollars værd

Mi Note ligger dermed også langt under prisen på Samsungs Galaxy Note 4-toptelefon i den størrelsesklasse, der på ægte IT-jargon er døbt »phablet« som en mellemting mellem en »phone« (telefon) og »tablet« (tavle-PC).

Mi Note er 1,05 millimeter tyndere end iPhone 6 Plus og 11 gram lettere. Den er udstyret med et Sony-kamera i en opløsning på 13 megapixler og har også fået en storebror, Mi Note Pro, som kommer på et senere tidspunkt med 64 gigabyte lagerplads og fire gigabyte arbejdshukommelse.

Det er kun tre år siden, at Xiaomis første smartphonetelefon kom på markedet. I 2014 solgte Xiaomi 61 millioner telefoner, 227 procent flere end i 2013. De anvender alle Googles software Android. I december rejste selskabet 1,1 milliarder dollars i ny kapital og rundede dermed en værdi på 45 milliarder dollars.

Apple er dog stadig verdens mest værdifulde selskab overhovedet.

På vej mod vest

Xiaomi går målbevidst efter at gøre sydkoreanske Samsung, som er verdens ubestridt største mobilproducent, og Apple rangen stridig, men Xiaomi har hidtil koncentreret sig om det hjemlige, kinesiske marked, som er verdens største. I efteråret begyndte Xiaomi dog at udvide til andre asiatiske lande og har da også meddelt, at man om to-tre år agter at rykke ind i den vestlige verden.

Her lurer også Lenovo, verdens største PC-producent, der ligeledes er kinesisk. Lenovo købte for nylig den amerikanske mobilproducent Motorola af Google for – som topchef Yang Yuanqing i december fortalte Berlingske – at gentage PC-succesen på mobilområdet. Også Huawei, som bl.a. i dag står for TDCs mobilnet i Danmark, er fast besluttet på at nå med til tops.

Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg var i oktober på besøg hos Xiaomi i Kina, hvor han drøftede potentielle investeringer med Lei Jun, uden at det dog udmøntede sig i noget konkret efter den private middagsaftale. Facebook har været forbudt i Kina siden 2009.

Powered by Labrador CMS