Klage sætter udvisning af kinesisk pige i bero

13-årig Yiming fra Silkeborg kan foreløbig blive i Danmark.

Der var glæde i Silkeborg hos Kjeld Gaard-Frederiksen og hans kinesiske kone Zhan og hans 13-årige steddatter Yiming, da de klokken ti i formiddag fik beskeden om, at Yiming måtte blive i Danmark. Yiming havde eller fået besked på, at hun skulle forlade landet senere på aftenen.. (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2017)
Udgivet Opdateret

13-årige Yiming Liu skal alligevel ikke forlade Danmark onsdag. Det skabte glæde blandt både mor, stedfar og klassekammerater.

Den kinesiske pige, der bor hos sin mor og stedfar i Silkeborg, får lov at blive i Danmark, mens en klage over udvisningen af pigen behandles.

– Det er vi naturligvis rigtig glade for. Det er en stor lettelse ikke at have en udrejsefrist hængende over hovedet, siger familiens advokat, Jacob Engelbrechtsen.

Yiming skulle udvises 31. maj

Udlændingestyrelsen afgjorde i sidste uge, at pigen, der kom til Danmark sidste år, skal udvises senest 31. maj.

Der er ikke grundlag for, at der kan ske en vellykket integration, konkluderer styrelsen.

Men afgørelsen blev påklaget til Udlændingenævnet, der har afgjort, at udvisningen sættes i bero, mens klagen behandles.

Sagen har vakt furore i lokalsamfundet, hvor pigen beskrives som velintegreret.

Mange underskrifter

Flere end 5000 personer har via internettet skrevet under på en protest mod, at pigen udvises.

Selv om udvisningen sættes i bero, er der dog ingenlunde sat punktum i sagen endnu.

Udlændingenævnets behandling af sagen kan ifølge advokaten tage op mod syv måneder.

Pigen har boet det meste af sit liv i Kina. Men det er ifølge advokaten ikke et brugbart argument for at give afslag på familiesammenføring.

– Det er lidt svært at argumentere for, at Yiming ikke kan opnå en vellykket integration, når hun på de syv måneder, hun har været her, stort set allerede er velintegreret, siger Jacob Engelbrechtsen.

Yimings biologiske mor og far blev skilt i 2009. Moren fik den fulde forældremyndighed, og Yiming har ikke haft noget med sin biologiske far at gøre.

Hvis afslaget på familiesammenføring står ved magt, kan det ifølge advokaten være en krænkelse af Børnekonventionen.

Den taler om, at man ikke må adskille børn fra deres forældre mod deres vilje, med mindre det sker af hensyn til barnets tarv.

Kan ende hos Menneskerettighedsdomstolen

Advokaten vil således ikke udelukke, at sagen kan ende ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis afslaget på familiesammenføring står ved magt.

Jacob Engelbrechtsen fortæller, at sagen om Yiming langt fra er enestående.

– Den er langtfra enestående desværre. Vi har på kontoret lige nu en stort set identisk sag med to børn fra Thailand på 10 og 13 år, der har fået afslag på familiesammenføring, siger advokaten.

Det skyldes ifølge advokaten, at der sidste år i maj kom nye regler på området.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS