Klamme klovne hærger danske byer: – Tænk jer om

Det kan være endog meget dyrt at være en klovn - hvis altså man bliver fanget.

Klamme klovne er et tilsyneladende stigende problem – også i Danmark. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Politiet har weekenden igennem over været travlt beskæftiget med fjollede klovnerier landet over, hvor personer klæder sig ud som klovne blot for at genere og skræmme mennesker, der egentlig blot passer deres egne liv.

På det sydlige Sjælland håber ordensmagten dog, at en advarsel om store bøder kan have en afskrækkende effekt. I en meddelelse til klovnene – og pressen – fremgår det, at det kan være endog meget dyrt at være en klovn.

Søndag modtog politiet én af flere anmeldelser om klovne i Næstved. Disse på Bogensevej og med sig havde de baseballbat. Netop det kunne – såfremt politiet havde fanget “klovnene” – have resulteret i en skærpet bøde.

– Det er ikke drengestreger at løbe rundt og skræmme folk på gader og stræder. Hvis vi havde fået fat i dem, så havde deres adfærd som minimum kostet en bøde på 3000 kroner for overtrædelse af våbenloven. De går jo nok ikke til baseball, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Newsbreak.dk har kendskab til yderligere et tilfælde af klovnerier i Næstved, hvor det skulle være foregået, at fire klovne tossede rundt med økser og knive ved Skovstjernevej natten til mandag.

I Kolding og omegn har klovnene også været på spil. Det skriver Ritzau.

Det smitter

Ifølge nyhedsbureauet har en række personer i Kolding spredt frygt blandt befolkningen iført klovnekostumer.

Man har fra politiets side ikke fået fat på de udklædte, men bliver en farlig klovn fanget, kan det koste en bøde, fortæller Steen Edeling, der er politiinspektør ved Sydøstjyllands Politi.

– Vi har haft tre tilfælde, hvor personer i klovnekostumer har skræmt folk på gaden. Vi har ikke givet dem bøder, men hvis vi får fat i dem, får de bøder for at overtræde ordensbekendtgørelsen, siger Steen Edeling.

Ifølge Newsbreak.dks oplysninger er det lokale politis patruljer instrueret i at være særlig opmærksom på disse tåbelige klovnerier.

Sydøstjyllands Politi fører ikke en egentlig statistik over episoder med skræmmende klovne, men i weekenden har Rigspolitiet gennemført en såkaldt rundspørge for at forsøge at skabe sig et overblik over, hvor stort et problem, der rent faktisk er tale om. Noget tyder på, at det er større end forventet, for rundspørgen lød på 10 tilfælde, mens der er sket mindst fire tilfælde siden da.

– Det har det med at smitte. Jo mere hype, der bliver, jo mere smitter det. Min opfordring til folk er, at hvis de skal klæde sig ud og lege, skal det være sammen med nogen, der er klar over, at de leger – ikke over for uskyldige mennesker på gader og stræder, siger Steen Edeling.

Også i Hvidovre, Roskilde, Solrød, Svinninge, Holbæk og Høje Taastrup, Lyngby, Helsinge, Frederiksværk og Fredericia har folk meldt om skræmmende klovne for nylig.

Arrangerer klovnefest

Skal en klovn med til fest, er det som regel fordi, han eller hun er inviteret til at glæde fødselsdagsbarnet, men Newsbreak.dk er blevet bekendt med, at der for nuværende florerer en åben invitation til at samles i den københavnske Fælledparken, hvis man har tendenser til at synes denne slags dumheder er morsomme.

“Festen” skal finde sted onsdag aften, og der er angiveligt tale om en fælles begivenhed, så folk fra hele landet opfordres til ligeledes at skræmme børn og voksne i resten af landet.

Newsbreak.dk har forsøgt at få kontakt til personen, der har taget initiativ til denne begivenhed, men det er endnu ikke lykkedes.

Det er uvist, hvor stor en begivenhed, der rent faktisk er tale om – og om nogen har tænkt sig at møde op.

Slog klovn ned

På Internettet er der på ingen måde andet end lynchstemning mod de upopulære klovne. Flere truer med at pande disse ned, skulle de rende på dem, og lørdag aften valgt en klovn altså at forskrække den helt forkerte.

I Holbæk gik en 20-årig mand ad Vandtårnsstien, da en mand forklædt med en uhyggelig klovnemaske og en kniv hoppede ud foran anmelderen. Det gjorde den 20-årige så forskrækket og perpleks, at han reagerede med et velplaceret knytnæveslag i ansigtet.

Det fik ifølge Midt- og Vestsjællands Politi “klovnen” til at gå i gulvet. Anmelderen løb fra stedet og kontaktede dernæst politiet, der desværre ikke fandt frem til den slagne klovn.

Skræmmende klovne hærger også Danmark

En uhyggelig, amerikansk tendens er dukket op i Danmark.

Den betyder, at personer tager masker eller klovnekostumer på for at forskrække og skræmme intetanende mennesker. Senest er det sket fire gange på Sydsjælland siden søndag aften.

Bliv klogere på de uhyggelige klovne her:

* Fænomenet med skræmmende klovne er opstået i USA og har taget fart siden august.

* “Creepy clown” (uhyggelig klovn) eller “killer clown” (dræberklovn) er navnet på en trend, hvor personer klæder sig ud som klovne og skræmmer, truer eller jager tilfældige personer.

* Nogle gange er klovnene kun iført en maske. Andre gange har de et helt kostume på.

* I flere tilfælde har klovnene våben på sig såsom knive eller et baseballbat.

* Fænomenet har hurtigt spredt sig internationalt, og der er i Europa rapporter om de skræmmende klovne i Danmark, Norge, Sverige Storbritannien, Irland og Holland.

* I Danmark har Rigspolitiet lavet en rundspørge i weekenden for at få en idé om omfanget. Her blev der meldt om cirka ti tilfælde, men tallet er allerede steget med yderligere episoder.

* Politiet har blandt andet fået anmeldelser fra skræmte borgere i Hvidovre, Roskilde, Solrød, Svinninge, Holbæk og Høje Taastrup, Lyngby, Helsinge, Frederiksværk og Fredericia

* Fænomenet har også taget fart i Sverige. Alene lørdag fik politiet i Sydsverige 80 anmeldelser om klovne, der havde skræmt folk. Nogle af episoderne handlede om klovne bevæbnet med kniv.

Klovnerierne er forbundet med en række af ulovligheder, der bør stoppes.

– Opfordringen er derfor også, at borgere tilkalder politiet, hvis de ser en ”klovn” på steder, hvor man ikke vil forvente at møde en udklædt. Vi håber, at en hurtig og konsekvent indsats mod denne modedille, vil få de fleste til at tænke sig om, inden de skræmmer andre med deres adfærd, skriver Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Powered by Labrador CMS