Københavner-biograf går konkurs

Den frivilligt drevne biograf Valby Kino har lukket og slukket, efter biografen er gået konkurs. Foto: Iris/Scanpix (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Valby Kino lukker efter kun to år med frivillig arbejdskraft

Flere steder i hovedstadsområdet og resten er landet er nye biografsale på vej, og branchen har i år rygvind fra flere Hollywood-trækplastre, men i Valby er en konkurs tæt på at lukke Valby Kino, der ellers åbnede for kun to år siden.

I 2013 havde bydelen – der ellers huser Nordisk Films historiske hovedsæde – ikke haft biograf i 37 år, siden Toftegårds Bio lukkede. Lokale kræfter fik dog indsamlet penge fra blandt andet en stribe fonde og lejede sig ind i tidligere TDC-lokaler på Gammel Jernbanevej, hvor tre digitale sale med i alt 220 pladser åbnede i juli for to år siden.

Driften var delvis baseret på frivillig arbejdskraft, og da den daglige leder stoppede 29. maj i år, fandt bestyrelsen ud af, at der ikke var »penge til at betale de forskellige leverandører,« som det formuleres i et brev til venner og brugere af den lille lokalbiograf.

»Valby Kino Fondens bestyrelse har ønsket at vise ansvarlighed, og en enig bestyrelse har derfor i tirsdags anmodet Sø- og Handelsretten om at tage Valby Kino Fonden (ejeren af Valby Kino) under konkursbehandling,« hedder det videre i nyhedsbrevet.

Kurator har tilladt, at Valby Kino kan fortsætte driften frem til mandag 30. juni. Støtteforeningen Valby Kinos Venner forsøger via Facebook og et støttemøde søndag at indsamle penge, der kan sikre en genoplivning og videre drift. Det vil formentlig indebære en lavere husleje til TDC, som ifølge regionalstationen TV2 Lorry får 85.000 kroner om måneder for lokalerne.

Trods den truende lukning af Valby Kino er det danske biografmarked i disse år præget af investeringer i ny kapacitet, ofte i tilknytning til butikscentre.

»Isoleret set er et biografcenter ingen speciel god forretning, men det giver øget kundestrøm til spisesteder og forretninger, og det giver flere besøg om aftenen og i weekender,« forklarede eksempelvis direktør Jesper Andreasen, da Rødovre Centrum i sensommeren 2013 indviede en stor udvidelse med blandt andet fem biografsale med 700 pladser.

Læs om Rødovre Centrums udvidelse med biografcenter

Om kort tid indvier Field’s-indkøbscentret i Ørestad en stor multibiograf, drevet af Nordisk Film, som også har nye biografer på vej i Sillebro-centret i Frederikssund samt i Køge og Aalborg.

Powered by Labrador CMS