Koffein-kick: Cola, kaffe eller Cult?

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Det er eftermiddag, du har siddet foran skærmen hele dagen, og nu trænger du til et energi-boost. Men hvad er så bedst? Kaffe, cola eller energidrik?

De fleste kender følelsen: Ud på eftermiddagen daler energi-niveauet, og vi har brug for et boost, så vi kan klare de sidste timer inden fyraften. Men hvad er så bedst? Skal du nuppe en stor kop kaffe, en kold cola eller en energi-drik? Videnskab.dk har spurgt chefkonsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet:

– Når vi taler om at få energi i denne forbindelse, betyder det formentlig, at vi taler mængder af koffein. Hvis man drikker samme mængde af alle tre drikke, får man mest fra kaffe, men energidrikke som Red Bull indeholder altså også meget koffein, fortæller John Christian Larsen.

En liter kaffe inderholder op til 1000 milligram koffein, en liter energidrik indeholder 320 milligram og en liter cola indeholder lidt mindre end 100 milligram koffein. Espresso indeholder tre gange så meget koffein som almindelig kaffe.

Ifølge John Christian Larsen har sukker-indholdet i cola og energidrik ikke nogen betydning for koffeinens effekt.

Den traditionelle måde at indtage koffein er gennem væske, og det betyder også, at koffeinen optages hurtigt:

– Koffein fra drikke bliver optaget hurtigere, end hvis du for eksempel spiser fast føde eller en pille, som først skal ‘falde hen’, før koffeinen bliver tilgængelig. Så med mindre du har en kanyle, er det hurtigst at drikke det, siger John Christian Larsen.

Desuden fortæller John Christian Larsen, at det ikke nytter noget at blande de tre drikke. Koffein er koffein, og det har ingen betydning om du blander.

John Christian Larsen vurderer, at, du ikke kan dø af en overdosis koffein ved at drikke kaffe, energidrikke eller cola. Vurderingen er, at en dødelig dosis koffein for voksne mennesker svarer til 80-100 kopper kaffe, som bliver høvlet ned hurtigt efter hinanden.

Powered by Labrador CMS