Kommuner holder skatten i ro

Newspaq
Udgivet Opdateret

Newspaq
Newspaq

 

Det samlede skattetryk forbliver stort set uændret næste år, viser de kommunale budgetter.

31 kommuner sænker skatten næste år, mens fem kommuner hæver den, viser en foreløbig opgørelse over de kommunale budgetter fra Kommunernes Landsforening (KL). Kommunerne har forhandlet budgetter hen over sensommeren med deadline onsdag.

De 31 kommuner sænker udskrivningsprocenten, grundskyldspromillen og dækningsafgiften for erhvervsejendomme med cirka 300 millioner kroner. De fem kommuner hæver skatten med cirka 113 millioner kroner, hvilket giver en samlet skattesænkning på cirka 186 millioner kroner.

Alt i alt slipper danskerne dog kun minimalt billigere, da kommunernes årlige indtægter for de tre beskatninger ligger på mellem 250 og 255 milliarder kroner.

Sidste år sænkede 26 kommuner skattetrykket, mens fem hævede det.

Formanden for KL, Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), kan finde to grunde til, at skatten i næsten en tredjedel af landets 98 kommuner får et nøk nedad.

– For det første har kommunerne gennem flere år effektiviseret deres drift og dermed sparet penge.

– For det andet indgik det i økonomiaftalen for 2015, at staten giver tilskud til kommunale skattenedsættelser, så kommunerne de første fire år kun mister en del af deres provenu, siger han i en pressemeddelelse.

Efter kommunalreformen har der været meget lidt bevægelse i størrelsen på de kommunale skatter. Men det er forsøgt ændret via forskellige tiltag i aftalerne mellem regeringen og kommunerne, så skatteprocenterne rammer et mere naturligt leje i de enkelte kommuner.

Martin Damm glæder sig over, at kommunerne i et samarbejde med regeringen kan tilskynde til at sænke skatten.

– Det giver plads til, at de kommuner, der har behov for det, kan hæve skatten. Og det er en vigtig del af det lokale demokrati, at man har mulighed for selv at beslutte forholdet mellem det serviceniveau, som borgerne modtager, og den skat de betaler, siger Martin Damm.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS