Kopivarer på ferien: Så galt kan det gå

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Reglerne for at købe kopivarer på ferien er forskellige i de europæiske lande, og du kan risikere at få en kæmpe bøde.

Der er tilbud i stor stil, når feriebyerne åbner markeder med skinnende Rolex-ure, luksuriøse lædertasker fra Gucci og solbriller fra Ray Ban.

Men styrer du ikke udenom kopivarerne, kan det komme til at koste dig dyrt.

– Problemet er, at der er nogle rettighedshaveren, som står for originalen, som ikke er tilfredse med, at der findes kopivarer og vil gøre alt for at stoppe det, siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa, til Ritzau Fokus.

Derfor kan du risikere, at der lander et brev i din postkasse med en stævning eller en kæmpe bøde, hvis du eksempelvis har købt et par falske Ray Ban-solbriller. Bliver din vare stoppet i tolden, risikerer du at blive frataget den, hvorefter den bliver destrueret.

Lars Arent forklarer, at der ikke er fælles regler i Europa, når det kommer til kopivarer. Derfor kan man komme i klemme, hvis man rejser til et land, hvor reglerne er strammere end herhjemme.

– Man tænker ikke over, at den kopivare-taske, man går rundt med herhjemme, lige pludselig kan blive et problem, hvis man eksempelvis rejser i Italien, hvor kopivarer er ulovlige, siger han.

Store bøder og fængsel i Italien

I Italien kan det give bøder på op til 10.000 euro og i værste fald fængsel, hvis din samling af kopivarer er særlig stor. I Danmark fokuserer man kun på dem, der videresælger eller på anden måde er involveret i kopivarer på et større plan.

– Vi oplever, at mange er kommet til at købe varer, der så senere viser sig at være kopivarer. Nogle gange har man også fundet en taske på nettet og vil købe tre eller fire med til sine venner, men så kommer man hurtigt til at ligne en, der videresælger, også selvom det ikke var hensigten, siger Lars Arent.

Ikke i ond tro

Hos Forbrugerrådet Tænk oplever de også, at folk køber kopivarer uden altid at være klar over det.

– Det er tit ganske almindelige ting, folk køber – eksempelvis Nike-sko. Og hvis man ikke helt ved, hvad de koster og finder dem til en god pris, behøver det ikke være i ond tro, siger Benedicte Federspiel, chefkonsulent og jurist i Forbrugerrådet Tænk.

Hun understreger, at selvom man ikke er klar over, at man har købt en kopivare, kan man blive straffet alligevel. Derfor råder hun til at man holder sig fra kopivarer, og hvis man er i tvivl, skal man lade være at købe varen.

– Det kan også være farligt at købe kopivarer, for de kan have kemi, der ikke er godkendt, i sig. Måske er det, der ligner læder ikke læder, men plastik, der er behandlet med alt muligt, siger hun.

Hvordan er reglerne ved kopivarer?

– Der er ingen fællesregler i Europa, når det kommer til kopivarer. Det er reglerne i de enkelte lande, der afgør, om det er lovligt eller ej. Dine varer kan risikere at blive stoppet i tolden af Skat, og du risikerer at blive stævnet af den virksomhed, der har rettighederne til produktet, eller at dine varer bliver destrueret.

– I Danmark: Du må som hovedregel gerne tage kopivarer til eget brug med hjem efter en rejse i et andet EU-land. Tager du kopivarer med hjem fra et land uden for EU, er det lovligt alt afhængig af, at værdien ikke overstiger 3250 kroner, at de er pakket i din egen bagage, og at varerne ikke er købt til videresalg.

– Italien og Frankrig: Har du købt eller medbragt kopivarer, som er ulovlige i disse to lande, kan du straffes med bøde på op til 10.000 euro eller i værste fald fængsel. Lad derfor dine kopivarer blive hjemme, hvis du skal på ferie her.

– Holland: Her må du indføre tre kopivarer til personligt brug. Det vil sige, at det kun er dig, medlemmer af din husstand eller private gæster, der bruger varerne.

– Du kan selv finde reglerne for kopivarer i dit ferieland ved at kontakte det land, du rejser til, eller ved at kontakte Forbruger Europa, som kan hjælpe dig med at finde frem til reglerne og komme med gode råd.

Kilder: Forbruger Europa og Stop Piratkopiering.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS