Kræftens Bekæmpelse tror på Randers-rygemodellen

Sluk med smøgerne i Randers. Det, synes Kræftens Bekæmpelse, er vejen frem. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Randers viser vejen, når den kronjyske kommune lægger op til at indføre en rygepolitik, der blandt andet skal forbyde rygning i kommunale anlæg, parker og på legepladser.

Sådan lyder det fra projektchef for rygestop og tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær.

»Det er godt, at Randers går foran og forebygger rygning, som er en af de væsentligste faktorer for at få kræft. Det er en kommune, der sætter ambitiøse mål og prøver at få borgere til at leve røgfrit, så færre bliver syge,« siger Niels Them Kjær.

Kommunen lægger op til, at de ansatte ikke længere skal kunne flexe ud og tage et hiv af smøgen i arbejdstiden. Hverken indenfor eller udenfor. Op mod ti kommuner har ifølge Kræftens Bekæmpelse indført lignende regler om røgfri arbejdstid.

Ikke set før

Derudover vil Randers Kommune have røgen væk fra kommunale anlæg, parker og legepladser, og det er ifølge Niels Them Kjær ikke set før i dansk sammenhæng.

»Der er en række kommuner, der har vedtaget tilsvarende regler omkring røgfri arbejdstid, men med hensyn til legepladser og parker tror jeg, at Randers bliver en af de kommuner, der vil være længst fremme, hvis man vedtager det,« siger Niels Them Kjær.

Randers Kommune har dog ikke tænkt sig at lægge sig på lur bag buske og træer i parker og anlæg for at kontrollere, at der ikke ryges. Man vil nøjes med at sætte skilte op og henstille til borgerne, forklarer kommunens sundhedschef, Lene Jensen, til Randers Amtsavis.

Alligevel vurderer Niels Them Kjær, at det vil have en stor signalværdi.

»Det er mange bække små, og jeg tror, at det alt andet lige vil begrænse mulighederne for at ryge, og det er positivt i forhold til at nedbringe risikoen ved tobaksrøg. Og så er der jo også en signalværdi i, at man ikke ryger på eksempelvis legepladser, hvor der er børn,« siger Niels Them Kjær.

Tobaksrygning er ifølge Kræftens Bekæmpelse skyld i hvert tredje kræftdødsfald i Danmark.

Powered by Labrador CMS