Kroatien sætter uropoliti ind mod flygtninge

Politi holder migranter tilbage i Den kroatiske by Tovarnek. Foto: ELVIS BARUKCIC/Scanpix
Udgivet Opdateret

Flere steder i Kroatien har myndighederne nu sat urobetjente ind for at håndtere strømmen af flygtninge og migranter, der er rejst ind i landet de seneste dage.

Ved et hotel i en forstad til hovedstaden Zagreb er kroatiske urobetjente torsdag eftermiddag gået i stilling, skriver Reuters. Hotellet huser flere hundrede flygtninge og migranter, og flere af dem har stillet sig ud på altanerne, hvor de råber »frihed! frihed!«, mens andre kaster toiletruller ud af vinduerne.

Ved en by på grænsen til Serbien forsøger urobetjente at få kontrol over menneskemængder, der har krydset grænsen og nu maser sig ind i busser for at komme videre ind i Kroatien.

Siden onsdag morgen er mere end 6.000 flygtninge og migranter rejst ind i Kroatien fra Serbien, og presset begynder nu at blive for meget for kroaterne.

»Kroatien er ikke i stand til at modtage flere mennesker,« sagde landets indenrigsminister, Ranko Ostojic, på et pressemøde torsdag og tilføjede, at Kroatien ikke bare vil tillade flygtninge og migranter at rejse videre til Schengen-landet Slovenien uden at blive registreret.

Ungarn lukkede grænsen

Strømmen af flygtninge kommer efter, at Ungarn tirsdag indførte en ny, hård grænsekontrol, der blandt andet involverer et 175 kilometer langt pigtrådshegn langs grænsen til Serbien.

Ungarn var tidligere et af de foretrukne transitlande for flygtninge og migranter, der ville ind i EU fra Serbien, men hegnet får nu flygtninge og migranter til at finde nye ruter.

Onsdag eftermiddag og aften opstod der uroligheder ved grænsen mellem Ungarn og Serbien. Her affyrede kampklædte urobetjente tåregas og brugte vandkanoner og knipler mod flygtninge og migranter, som svarede igen med sten og flasker. Mindst 20 betjente blev såret og to børn kvæstet, oplyser ungarske myndigheder. De ungarske myndigheders håndtering af sagen er blevet skarpt kritiseret af blandt andet EU og UNHCR.

Men det er ikke kun langs grænsen til Serbien, at Ungarn vil skærme sig bag pigtrådshegn. Tirsdag meddelte regeringen i Budapest, at man også vil bygge et hegn langs en del af grænsen til Rumænien for at forhindre flygtninge i at rejse den vej ind i landet, og onsdag sagde premierminister Victor Orban til den østrigske avis Die Presse, at man også vil bygge et hegn langs en del af grænsen til Kroatien.

Powered by Labrador CMS