Kvinde tiede om graviditet og blev fyret

Foto: Scanpix (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

En kvinde takkede ja til en fem måneders ansættelse i en børnehave og fortalte første derefter børnehavens leder, at hun var gravid. Derefter valgte børnehaven at ansætte en anden kandidat.

Kvinden tog sagen til Ligebehandlingsnævnet, som afgjorde, at kvinden har ret til en godtgørelse på 65.000 kroner, skriver Politiken. Nævnet afgjorde, at børnehaven ikke har bevist, som ligebehandlingsloven foreskriver, at fyringen ikke handler om graviditeten.

Selv om der ikke er nogen tvivl om juraen, så rejser sagen alligevel et moralsk dilemma, og problemstillingen er det vanskeligste punkt i forhold til ligestilling på arbejdsmarkedet, siger Karen Sjørup, der forsker i køn og ligestilling på RUC. Hun opfordrer folk til »at spille med åbne kort«, men mener samtidig at børnehaven skulle have ladet kvinden starte.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Lise Bardenfleth bryder sig ikke om, at kvinden ikke fortalte arbejdsgiveren om graviditeten.

»Man er ikke forpligtet til at sige noget, men du er bagud på point, hvis du starter din ansættelse på en løgn. Jeg har stor forståelse for kvinder, der ikke har lyst til at oplyse om det, fordi de frygter, at det vil ødelægge deres chancer. Men jeg synes, at de skal sige det, fordi der kommer et tillidsbrud ved at fortie noget, som har betydning for dit ansættelsesforhold,« siger hun til Politiken.

Powered by Labrador CMS