Lærlinge i skolepraktik får færre penge

Newspaq
Udgivet Opdateret

Hvis elever tvinges i skolepraktik, vil de have mindre at leve for end deres medstuderende, som er i traditionel praktik.

Elever, der ikke kan finde en praktikplads, skal tvinges i skolepraktik. Det har Undervisningsministeriet besluttet sammen med LO og DA.

Men der er en grund til, at eleverne vælger skolepraktikken fra. De får nemlig 4.000 kroner mindre om måneden, end deres klassekammerater, der har været så heldige at finde en praktikplads. Det skriver Avisen.dk.

– Der er mange, der ikke kan få det til at hænge sammen økonomisk. For eksempel hvis man både skal forsørge sig selv og et eller to børn, siger Mie Hovmark, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation til Avisen.dk.

Hvis politikerne vil have eleverne til at vælge skolepraktik, skulle de hellere forbedre vilkårene, i stedet for at true med at smide dem ud af uddannelsen, mener Mie Hovmark fra Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Hun mener, det er en god idé, at Enhedslisten nu vil forbedre vilkårene for eleverne i skolepraktik.

Et af de forslag, partiet har med til finanslovforhandlingerne, går ud på at sidestille elever, der får skolepraktikydelse, med andre elever og studerende, som får SU.

De skal blandt andet have mulighed for at tage SU-lån, ret til ferie og barsel og samme økonomiske støtte som andre studerende med børn.

– Det er udtryk for noget mærkeligt akademisk snobberi, at skolepraktikeleverne er dårligere stillet end dem, der læser en mere boglig uddannelse, siger Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund til Avisen.dk.

Lige nu står 13.200 elever i kø for at komme i praktik i en virksomhed, og det er det højeste antal i ti år. Af dem er omkring 6.000 i skolepraktik, og med regeringens nye strategi skulle det tal gerne stige.

SF og Enhedslisten ligget netop nu i forhandlinger med regeringen om finanslov for 2015. Her vil Enhedslisten bruge 45 millioner kroner på at ligestille elever i skolepraktik med elever på SU. Og den er SF med på.

– Det er et problem, vi bliver nødt til at gøre noget ved. Så det er noget, vi tager med til forhandlingsbordet, og så håber jeg, vi kan finde en løsning på det, siger Jonas Dahl, der forhandler finanslov for SF til Avisen.dk.

Socialdemokraterne vil til gengæld ikke ud med, om de støtter forslaget.

– Vi lytter til de mange forslag og krav, der kommer fra SF og Enhedslisten. Men opgaven er at finde frem til en aftale, som alle kan stå inde for, og hvor der fortsat er styr på butikken, siger finansordfører Jesper Petersen (S) til Avisen.dk.

Newspaq

Powered by Labrador CMS