Lagt ned af uheld: Politi kommer med opsang

Fyns Politi har oplevet en stor mængde uheld som følge af sommerferietrafikken.

Udgivet Opdateret

Det er gået galt på Fynske Motorvej rigtig mange gange hen over sommeren. Fredag den 24. juli 2020 var der hele syv uheld på motorvejen.

Fyns Politi har erfaret, at det er en kombination af uopmærksomhed, for høj fart og manglende afstand til andre biler, der har været faktorer.

Det skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

Tag hensyn

Siden 1. juni 2020 har der været 54 uheld på Fynske Motorvej.

På den samme fredag – den 24. juli – fandt syv af dem sted.

Torsdag aften døde en 19-årig mand efter en ulykke på Fyn. Foto: Presse-fotos.dk.
Torsdag aften døde en 19-årig mand efter en ulykke på Fyn. Foto: Presse-fotos.dk.

Fyns Politi peger på, at det er kombinationen af de mange bilister i forbindelse med sommerferien, og at bilisterne glemmer at tage hensyn til hinanden.

– Det er et faktum, at hvis du kan nå at se det ske, så kan du også nå at bremse. Vi ser lige nu, at alt for mange uheld sker på grund af alt for kort afstand til den forankørende, uopmærksomhed under kørslen og for høj hastighed. Derfor vil jeg venligt – men bestemt – opfordre til, at bilisterne tager bedre hensyn til hinanden derude, især lige nu hvor presset på grund af sommerferien er ekstra stort på den Fynske Motorvej, siger vicepolitiinspektør Sten Sørensen fra Fyns Politi.

Mistet kørekortet

Et af de helt store problemer er, at bilisterne ikke holder nok afstand til hinanden, peger Fyns Politi på.

Husker man at holde god afstand til den forankørende, er det også muligt at se, hvis det er ved at gå galt.

Fyns Politi peger blandt andet på, at bilister ikke holder nok afstand til hinanden. Foto: Ritzau Scanpix/ Arkiv
Fyns Politi peger blandt andet på, at bilister ikke holder nok afstand til hinanden. Foto: Ritzau Scanpix/ Arkiv

Desuden kan det føre til bøder, en klip i kørekortet eller helt at miste det.

– Vi har fokus på, om bilisterne holder den nødvendige afstand. Det kan i sidste ende koste kørekortet, hvis man kører op i kofangeren på den forankørende. Når bilisten ikke holder den nødvendige afstand, så presser det den forankørende bilist helt unødvendigt. Samtidig betyder det, at en påkørsel er uundgåelig, hvis den forankørende pludselig må bremse op. Det kan skabe livsfarlige situationer, som nemt kan undgås. Det handler bare om at holde en god og sikker afstand, siger Sten Sørensen.

En tommelfingerregel er, at der skal være 50 meter mellem bilerne på motorvejen.

Problematisk sammenfletning

Fyns Politi har også oplevet, at en stor del af uheldene på Fynske Motorvej, har været ved sammenfletningen på motorvejen.

Det er ferietrafikken, der har sat pres på Fynske Motorvej. Foto: Ritzau Scanpix/ Arkiv
Det er ferietrafikken, der har sat pres på Fynske Motorvej. Foto: Ritzau Scanpix/ Arkiv

Også her bliver der ikke vist hensyn over for hinanden.

– Det er ikke en konkurrence om, hvem der kommer først. Gensidig hensynstagen er det nødvendigt, for at der ikke sker uheld, og trafikken kører gnidningsfrit ved sammenfletningen. Man hjælper hinanden med at flette ind, man giver plads, og man viser hensyn, siger Sten Sørensen.

Det er kombinationen af for kort afstand og en sammenfletning i sigte, der resulterer i uheld.

Fartdjævle på motorvejen

Men det er ikke kun afstand og hensyn til andre bilister, der skal fremmes.

For Fyns Politi oplever også, at der bliver kørt alt for stærkt på motorvejen.

I midten af juni foretog politiet en fartkontrol på Fynske Motorvej. Det endte med, at 19 bilister fik en betinget frakendelse af kørekortet.

Der bliver også kørt alt for stærkt på Fynske Motorvej, viste en fartkontrol. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015/ Arkiv
Der bliver også kørt alt for stærkt på Fynske Motorvej, viste en fartkontrol. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015/ Arkiv

To motorcykler fik deres kørekort ubetinget frakendt for at køre over 200 kilometer i timen, mens to andre motorcyklister fik en betinget frakendelse af deres kørekort for at have kørt væddeløbskørsel.

– Vi ser jo desværre alt for ofte, hvor alt ødelæggende for høj hastighed kan være. Derfor har vi løbende indsatser for at få hastigheden ned, og vores måleudstyr bliver flittigt brugt på motorvejen – der er oven i købet skiltet med det på de strækninger, hvor der i øjeblikket er nedsat hastighed på grund af vejarbejde. Men vi ser også en anden stor dræber i trafikken og det er uopmærksomhed. Det er den helt klassiske devise om, at du skal køre bil, når du kører bil, siger Sten Sørensen.

Politiet understreger, at den mindste uopmærksomhed kan føre til et sammenstød.

Powered by Labrador CMS