Lastbilulykker: Derfor går galt igen og igen

Mange lastbilulykker kan forhindres, hvis chaufførerne ser sig ordentlig for og fokuserer på kørslen.

Udgivet Opdateret

En undersøgelse af 30 lastbilulykker, foretaget af Havarikommisionen, viser præcist, hvor ofte ulykken indtræffer, fordi chaufføren bag rattet har for travlt med det, vedkommende laver.

– Cirka halvdelen af de 30 lastbilulykker i undersøgelsen kunne være undgået, hvis lastbilchaufførerne havde taget sig tid til at se sig for og havde fastholdt fokus på trafikken og vejens forløb, siger formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, Mette Fynbo til en pressemeddelelse, Havarikommissionen har udsendt i forbindelse med undersøgelsens offentliggørelse.

10 af de 30 undersøgte ulykker skete i byer, hvor fodgængere eller cyklister blev overset og kom alvorligt til skade eller blev dræbt. Ulykkerne skete i forbindelse med højresving, venstresving eller igangsætning.

Ulykkerne skete typisk i komplekse situationer i eksempelvis trafikerede kryds, hvor der var trafikanter i syne fra flere forskellige retninger. Her skete ulykkerne, fordi chaufførerne havde for travlt.

Nogle chauffører skyndte sig gennem krydset for at nå at passere andre trafikanter. Andre steder var chaufførens lastbil i vejen for andre, og lastbilen måtte flyttes hurtigst muligt. Der er tale om eksempler på, at chaufførerne kan og bør blive bedre til at holde øje med trafikken.

Lastbilulykker sker grundet fyldte forruder

Politiken skriver, at en anden af de faktorer, der går forud for en ulykke er forruder, der er fyldt med alt muligt, der kan distrahere chaufføren.

Havarikommissionen har, når der var mulighed for det, undersøgt, om der var genstande i lastbilen, der kunne have distraheret føreren og taget opmærksomheden fra trafikken, står der i rapporten efterfulgt af konstateringen:

– Det var der i mange tilfælde.

I 14 af de undersøgte ulykker har det været muligt at se efter, om der var synshindrende genstande i kabinens ruder. I ni tilfælde var der netop sådanne ting der begrænsede chaufførens udsyn.

I galleriet øverst i artiklen kan du se eksempler på lastbilkabiner, der er svære at se ud af, fordi udsynet blokeres af vidt forskellige ting. 

 

Powered by Labrador CMS