Liberal Alliance optrapper spliden i blå blok

Anders Samuelsen(LA). Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.
Udgivet Opdateret

I et forsøg på at gennemtvinge lettelser af topskatten har Liberal Alliance sat hårdt mod hårdt under de igangværende regeringsforhandlinger, der derfor ser ud til at gå ind i besværlig fase.

Ifølge centrale kilder i flere af de borgerlige partier har partiets formand, Anders Samuelsen (LA), meddelt den kongelige undersøger, Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V), at Liberal Alliance ikke vil stemme for flere af Løkkes forslag, medmindre partiet får vished for, at en ny regering vil afskaffe eller som minimum sænke topskatten. Det skriver Berlingske.

Konkret har Liberal Alliance gjort det klart, at partiet hverken vil stemme for en genindførelse af håndværkerfradraget, flere stramninger på asylområdet eller et eventuelt forslag om at gøre Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard (DF) til formand for Folketinget, hvis ikke de fire borgerlige partier laver en skriftlig og bindende aftale om at lette skatten på den sidst tjente krone i den kommende regeringsperiode.

Ifølge kilder tæt på forhandlingerne arbejder Venstre på netop at sende et forslag til en asylreform og en genindførelse af håndværkerfradraget i folketingssalen på torsdag eller fredag i næste uge, hvor det nyvalgte Folketing som følge af Grundloven skal træde sammen.

Håndværkerfradraget er et særligt skattefradrag for forbedringer af ens bolig, der skal skabe beskæftigelse i eksempelvis byggesektoren. Lars Løkke Rasmussen har gjort fradraget til et ultimativt krav, hvis han skal være statsminister, men Liberal Alliance støtter som det eneste parti i blå blok ikke forslaget. Og nu truer partiet altså med ikke at lægge stemmer til forslaget.

Lars Løkke Rasmussens forslag til en asylreform, der skal forsøge at dæmpe antallet af asylansøgere, indeholder blandt andet en ny såkaldt integrationsydelse på SU-niveau, som skal gives til nyankomne flygtninge. Her har Liberal Alliance meddelt, at de kun vil stemme for de ting, de selv er enige i – med andre ord vil de stemme imod alle forslag på asylområdet, der indeholder indrømmelser til Dansk Folkeparti.

Den kontroversielle presbold fra Anders Samuelsen blev blandt andet leveret under et møde mellem de fire borgerlige partiledere torsdag formiddag. Forinden havde Liberal Alliances ledelse søgt opbakning til den hårde linje hos medlemmer af partiets folketingsgruppe.

Ingen i Liberal Alliance ønsker at kommentere oplysninger, men torsdag skærpede Anders Samuelsen netop retorikken i forhold til sit krav om lavere topskat. Her sagde han, at en regering, der ikke »viser respekt over for sit parlamentarisk grundlag« får et »utroligt kompliceret« liv og en »ekstremt kort levetid«.

Over for Berlingske begrunder kilder i partiet Liberal Alliances optrapning af de blå armlægninger med, at Lars Løkke Rasmussen i ledelsens øjne har alt for meget fokus på at tilfredsstille Dansk Folkeparti og alt for lidt fokus på den liberale del af sit parlamentariske grundlag.

I Dansk Folkeparti har formand Kristian Thulesen Dahl (DF) afvist at sænke topskatten. I stedet ønsker han – hvis det er muligt at finde penge til det – at prioritere dem på skattelettelser for de små arbejdsindkomster. Præcis det samme vil Lars Løkke Rasmussen, der mener, det »bedre skal kunne betale sig at arbejde«.

I DF-ledelsen læser kilder Samuelsens krav som et udtryk for, at partiet er bange for at blive til overs i blå blok, hvis Venstre og Dansk Folkeparti vil arbejde henover midten sammen med eksempelvis Socialdemokraterne. Her er gruppeformand Peter Skaarup (DF) dog ordknap – men siger, at han håber, at konflikten hurtigt finder en løsning.

»Valgets tale var, at der skulle strammes op på udlændingeområdet. Derfor håber jeg, at det falder på plads snarest muligt – med de nødvendige stramninger,« siger han.

I Venstre ønsker næstformand Kristian Jensen (V) heller ikke at kommentere oplysningerne. Andre kilder i toppen af det kommende statsministerpartiet ryster dog på hovedet af Liberal Alliances ageren. Her lyder vurderingen, at Samuelsen vil få et »forklaringsproblem« over for de borgerlige vælgere, hvis de blokerer for udlændingestramninger og en genindførelse af håndværkerfradraget.

Også Det Konservative Folkeparti har en afskaffelse af topskatten som en vigtig prioritet. Her vil gruppeformand Brian Mikkelsen (K) ikke kommentere LAs krav, men siger dog:

»Det er vores erfaring som tidligere regeringsparti, at den nemmeste vej til indflydelse ikke er ved at stå og råbe og skrige. Vi forhandler bag dørene.«

Powered by Labrador CMS