Lider du også af rhiniconjunktivitis

Netlægen skriver her om en lidelse, som en million danskere er ramt af

En million danskere er ramt.

Af læge Anne-Margrete Hedengran

Hele vinteren længes vi mod lys og grønt. Og når det endelig kommer, bliver der slået skår i glæden for den million danskere, som lider af høfeber. 

Eller allergisk rhiniconjunktivitis, som det hedder på lægelatin.

Høfeber skyldes overfølsomhed for visse planters pollen. Der er forskel på, hvilke pollen man reagerer på. Derfor er der også forskel på, hvornår i sæsonen man rammes.

Giver et fingerpeg

Fælles er, at man får kløende, røde, irriterede øjne, der løber i vand, og stoppet, kløende løbenæse og nyseture.

Dagens pollental vises dagligt i medierne og giver et fingerpeg. Når man hvert år i på et bestemt tidspunkt får det her, er lægen sjældent i tvivl.

Men man kan godt undersøge med både blodprøver og priktests i huden, som kan vise hvad man ikke kan tåle.

Kan være mider

For nogle er det ikke pollen, som er synderen, men for eksempel husstøvmider, kæledyr eller skimmelsvamp. Men så er der ikke årstids-sammenhæng.

Nogle mennesker får krydsreaktioner. De reagerer på pollen, men også på ting, som kroppen synes ligner. 

Er man allergisk for birk, reagerer man ofte på for eksempel nødder og grønne æbler. Krydsreaktion kan være kløe i mund og svælg, hvis man spiser noget. Eller udslæt, hvis man skræller noget, der krydsreagerer.

Koks i det

Når vi får høfeber skyldes det et stof, som hedder histamin. Histamin findes mange steder i kroppen og bruges blandt andet i vores immunforsvar. Men somme tider går der koks i det.

Cellerne i vore slimhinder indeholder meget histamin. Når cellerne i næsen bliver ramt af ufarlige pollen, tror de, at de bliver ramt af en virus. 

Så spytter de histamin ud i omgivelserne for at nedkæmpe den. Og så har vi balladen. For der er jo ingen infektion, men symptomerne er de samme. De skyldes nemlig histamin i vævet.

Effektivt og ufarligt

Heldigvis har videnskaben for længst forsynet os med antihistamin. Det er effektivt, ufarligt og fås både som øjendråber, næsedråber og piller. Og det fås i håndkøb. 

FAKTA OM HØFEBER

Her er en oversigt over pollensæsonerne:

Forår : Hasselpollen, ellepollen og elmepollen i de tidlige forårsmåneder samt birkepollen i maj

Sommer : Græspollen i juni og juli

Sensommer : Gråbynkepollen i juli og august

Er man hårdt ramt, kan det blive nødvendigt med binyrbarkhormon. Men det skal have tid til at virke. Derfor skal man helst begynde inden ens personlige pollensæson starter, så man kan forebygge.

For de sværeste tilfælde findes allergivaccination. Man får enten piller eller indsprøjtninger. Og behandlingen strækker sig over flere år.

Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Læge Anne-Margrete Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.

Powered by Labrador CMS