Lille modbydeligt dyr angriber langt flere danske børn

Der er flere lus end tidligere, siger ekspert, der opfordrer til at kæmme børnene, inden de starter i skole efter ferie.

Det klør helt forfærdeligt, hvis man har fået lus. Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

Sommeren er slut, og børnene er tilbage i skoler og daginstitutioner. Det betyder, at lusene hopper frem fra deres skjul og op i håret på ungerne.

Men hvor lus tidligere primært var en plage efter skoleferier, melder fire apoteker og en ekspert nu til DR Syd, at lus er ved at udvikle sig til et helårsproblem.

– Vi har stadig store lusesæson efter sommerferien og lille lusesæson efter juleferien. Men der er et generelt højere niveau af lus hele året rundt, siger Kim Søholt Larsen, der er biolog og ekspert i lus til DR Syd.

Han tilføjer:

– Det er stadig i store og lille lusesæson, at der er størst risiko for at få lus. I år har vi dog oplevet, at der er flere lus end tidligere.

Forældre er en del af forklaringen

Hvorfor antallet af de blodtørstige lus er i fremgang vides ikke. Normalt hænger det sammen med, at vi har haft varmt vejr.

Og det er jo ikke ligefrem tilfældet i år, siger Kim Søholt Larsen, der mener, at en del af årsagen ligger hos forældrene. Han opfordrer dem til kæmme børnene for lus, inden de sender dem i skole eller institution efter ferierne.

– Problemet er, at forældrene ikke får tjekket deres børn, inden de kommer i skole og børnehave. Det er ikke blevet en almindelig rutine om morgenen, ligesom man hver morgen børster tænder. Det er ærgerligt, mener han.

Mærkes på apotekerne

De stigende antal uønskede blodsugere mærkes også hos apotekerne. Fire apoteker, som DR Syd har talt med, fortæller, at efterspørgslen på lusemidler er stigende. Og det er tilfældet hele året rundt, lyder det.

Det kan dels hænge sammen med, at der muligvis er flere lus, men også at produkterne ikke længere er giftige, vurderer Bettina Tychsen, farmakonom på Aabenraa Løve Apotek.

– Nu er der ikke gift i lusemidlerne længere, så alle kan tåle produkterne. Det kan være en mulig årsag til, at vi tydeligt kan mærke, at der er flere, der spørger efter lusemidlerne, siger hun til DR Syd.

Kilde: DR Syd

Powered by Labrador CMS