Listeria-alarm: Én er allerede død – flere varer kaldes tilbage

Supermarked-kæden Lidl tilbagekalder endnu en vare på grund af risiko for Listeria. Torsdag blev majs kaldt tilbage - fredag er det så en ny vare.

Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
Udgivet Opdateret

Lidl Danmark har fredag aften udsendt en pressemeddelelse hvori supermarked-kæden tilbagekalder et parti fødevarer solgt over hele Danmark på grund af risiko for den farlige listeria-bakterie.

Det drejer sig om frossen Freshona flødestuvet spinat.

Tilbagekaldelsen fredag kommer efter Lidl Danmark torsdag trak søde majs fra frost tilbage. Disse var også mistænkt for at være inficeret med listeria. Også COOP har trukket søde majs tilbage efter det er kommet frem, at en person i Danmark er død af listeria-infektion. I alt ni personer i Europa er døde.

Det er Leverandøren Greenyard N.V., der tilbagekalder frossen Freshona flødestuvet spinat uafhængig af holdbarhedsdatoen, da der er risiko for listeria monocytogenes. Listeria monocytogenes kan forårsage influenzalignende symptomer, feber og hovedpine og eventuelt mavetarm-problemer også kendt som Listeriose.

Risikoen for at blive syg af listeria er størst for særligt udsatte persongrupper, som gravide, små børn, ældre og personer med nedsat immunforsvar.

Produktet er ifølge pressemeddelelsen fra Lidl solgt i alle Lidl-butikker landet over.

Listeria

  • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
  • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
  • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
  • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
  • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
  • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
  • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
  • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
  • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
  • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
  • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Har du købt varen, bedes du kassere den eller returnere den til din nærmeste Lidl-butik, hvor pengene refunderes, også uden fremvisning af kassebon.

Powered by Labrador CMS