Livsfarligt: ALT for mange tøffer rundt på vinterdæk

Sommeren er kommet for længst, men der er stadig mange danskere, der kører rundt med vinterdæk på bilen. Det er en meget dårlig idé, advarer FDM.

Det kan være livsfarligt ikke at skifte til sommerdæk om sommeren. På trods af det er der stadig rigtig mange danskere, der ikke har fået det gjort endnu. Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

Knap 20 procent af bilerne på de danske landeveje tøffer stadig rundt med vinterdæk på. Det viser nn ny større undersøgelse fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

Det er imidlertid livsfarligt ikke at få skiftet fra vinterdæk til sommerdæk, lyder advarslen fra Jørgen Jørgensen, seniortekniker for FDM.

– Vinterdækket er blødere, og afhængigt af gummiblandingen i det enkelte dæk kan de blive for bløde i varmen. Det gør dem ustabile, og det øger bremselængden betragteligt, siger Jørgen Jørgensen til Newsbreak.dk og fortsætter:

– De ekstra bremsemeter kan jo i sidste ende blive afgørende og være forskellen på liv eller død.

Han understreger dog, at det stadig er langt værre at køre med sommerdæk om vinteren.

– Og det oplever vi desværre stadig alt for mange, der gør, siger Jørgen Jørgensen.

Udover den sikkerhedsmæssige risiko kan det også blive en dyr fornøjelse ikke at skifte dæk efter årstiden. Et vinterdæk bliver nemlig også meget hurtigere slidt i det varme sommervejr, og vil derfor skulle udskiftes oftere ifølge Jørgen Jørgensen.

Undersøgelsen fra Rådet for Større Dæksikkerhed er lavet på 10.000 vilkårlige biler i hele landet. Hvis man opjusterer tallene til at gælde for den samlede danske bestand af biler – der ifølge undersøgelsen er 2.567.413 – er det 478.000 biler, der ikke har fået skiftet til sommerdæk.

Powered by Labrador CMS