Lundbeck tester Alzheimers-vaccine

Foto: Sandor Kacso/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Medicinalvirksomheden Lundbeck er nu klar til at teste om en nyudviklet vaccine mod Alzheimers rent faktisk virker på mennesker med Alzheimers.

Det er nyt for Lundbeck at gå ind på vaccineområdet. Hidtil har selskabet forsøgt at udvikle medicin, der retter sig mod symptomerne ved Alzheimers.

”Nu begynder vi at teste et lægemiddel, som har til formål at stoppe udviklingen af selve sygdommen. Næsten alle patienter med Alzheimers har en ophobning af betaproteiner i hjernen, og forskning viser, at det er det, der får hjernen til at holde op med at fungere,” siger Anders Gersel Pedersen, øverste forskningschef hos Lundbeck.

”Vores vaccine styrker kroppens eget immunforsvar, så ophobningen af betaproteiner og dermed udviklingen af sygdommen stopper. Der er tale om en terapeutisk vaccine, som skal gives med jævne mellemrum. Men vi ved endnu ikke hvor ofte og i hvilke doser. Det er det, vi i første omgang skal finde ud af. Det næste, vi skal er så at se, om vi kan måle et reaktionsmønster og dermed bevise, at midlet virker,” siger Anders Gersel Pedersen.

Udfordringer med ny vaccine

Der er flere udfordringer forbundet med at udvikle den nye vaccine. Blandt andet er mulighederne for at diagnosticere Alzheimers tidligt endnu små.

”Vi vil gerne kunne give vaccinen så tidligt som muligt, men det kræver, at man kan stille en sikker diagnose tidligt. Derfor samarbejder vi sideløbende med universiteter og andre virksomheder om at udvikle diagnostiske værktøjer. Det sker med støtte fra EU,” fortæller Anders Gersel Pedersen.

I det hele taget ville Lundbeck ikke været nået til at kunne sende sin første Alzheimers vaccine i kliniske forsøg, hvis det ikke havde været for et tæt samarbejde mellem industri og forskning. Selskabet har således deltaget i forskningssamarbejder, som har sigtet mod at afsløre gåden bag Alzheimers.

”Alzheimers er en sygdom som er svær at behandle, samtidig med at stadig flere mennesker får sygdommen. Hvis man skal finde nye behandlinger mod sygdommen og ikke bruge for meget tid på det, er det nødvendigt at samarbejder på tværs af industrien på nogle områder,” siger Anders Gersel Pedersen.

”Når vi så kommer til at udvikle konkrete lægemidler, skilles vore veje. Det er noget, vi gør på vores egen måde. Ingen af os ved, om det er lige præcis vores lægemiddel, der kommer til at virke. Men det er det, vi kan konkurrere på,” siger Anders Gersel Pedersen.

Lundbeck leder efter indtægtskilder

Lundbeck, der i øjeblikket er hårdt ramt af patentudløb, leder med lys og lygte efter nye indtægtskilder. Der vil dog gå mange år før den nye vaccinen kommer til at bidrage til indtjeningen i selskabet.

Først skal vaccinen slipper heldigt gennem de indledende fase 1 og fase 2 forsøg. Hvis midlet viser effekt her, kan Lundbeck gå i gang med de store fase 3-forsøg, som involverer patienter i tusindtal.

Derfor kan der nemt gå seks til syv år før det står klart, om selskabet er lykkedes med sin første Alzheimers-vaccine.

”Vaccinen vil ikke komme hverken Lundbeck eller patienterne til gode før om adskillige år. Det er en langsommelig affære at udvikle nye lægemidler,” siger Anders Gersel Pedersen.

Powered by Labrador CMS