Lynkursus i ”synnejysk” historie og madkultur

Synnejysk Tapas. Foto Karen Ahrenkiel.
Udgivet Opdateret

I slutningen af august kan du lære mere om de sønderjyske traditioner, når arrangementet ’Satt å’ synnejysk’ finder sted i Tønder.

Vi har alle hørt om det berygtede sønderjyske kaffebord og kan måske også et par sønderjyske gloser. Men ved du, hvorfor den traditionelle sønderjyske ægge-specialitet hedder et solæg? Og hvad er det, der er så særligt ved den sønderjyske madkultur?

Den 23.-25. august får du et lynkursus i sønderjyske traditioner, når den sønderjyske natur, historie og madlavning bliver forenet i et hyggeligt, sønderjysk event ved navn ’Satt å’ synnejysk’.

Grønkålsmuffin og solæg på menuen

Når Satt å’ synnejysk går i luften, kan du forkæle dig selv med en særlig sønderjysk tapas, der blandt andet består af røget kylling, sønderjysk spegepølse, røget ørred, lammefilet og romfromage. Alle råvarer er selvfølgelig af lokal oprindelse – eksempelvis har rommen i fromagen sin oprindelse omkring Flensborg, mens fløden er fra det lokale Naturmælk. Og ingen sønderjysk tapas uden det traditionelle solæg eller en lækker grønkålsmuffin med kålpølse, der er en nyfortolkning af den klassiske og elskede grønlangkål.

Det er Johanne’s Kaffebar i Tønder, der serverer de mange delikatesser, og du kan godt forvente at blive ”satt” – det sønderjyske ord for mæt. Det handler dog ikke om at blive mæt på den måde, hvor man har fået nok og ikke gider mere:

– Man skal blive mæt på en måde, hvor man er tilfredsstillet og veltilpas. Vi vil gerne have, at dem, der kommer til ’Satt å’ synnejysk’, går her fra med følelsen af at have fået en spændende ogsmagsrig oplevelse, fortæller Jytte Andersen, som sammen med sin mand Bo ejer Johannes Kaffebar i Tønder og står for at levere den sønderjyske tapas og de lokale oplevelser.

Sønderjyske rundvisninger med lokale guider

Foruden den overdådige og særlige tapas byder programmet også på guidede ture i det sønderjyske. Her kan du blive guidet igennem Danmarks ældste købstad, Tønder, eller begive dig ud på diget mod Tøndermarsken med en naturvejleder.

– Arrangementet giver gæsterne en unik mulighed for at komme under huden på de sønderjyske traditioner på en autentisk måde, som man ikke finder mange andre steder. De lokale guider har en masse gode og sjove fortællinger om lokalområdet, og der er forskellige opgaver til børnene undervejs, så hele familien kan blive klogere på Sønderjylland, siger Bodil Thomsen, der er turistchef i Tønder.

De guidede ture afholdes to gange dagligt, og det er oplagt at nyde den lækre tapas før eller efter gåturen, så man virkelig oplever samspillet mellem natur, historie og madlavning. Vil du efterfølgende have de sønderjyske specialiteter med hjem til frokostbordet, kan du shoppe et stort udvalg af lokale varer fra boderne ved Visemøllen – og de gode historier og den sønderjyske dialekt får du med uden merpris.

Fakta

Satt å’ synnejysk afholdes af Johanne’s Kaffebar i Tønder i dagene 23.-25. august 2014. Tapas serveres fra 11-17 og de guidede ture afgår fra Tønder Turistbureau klokken 13 og 15. Billetter til de guidede ture kan købes på Tønder Turistbureau, Place2book og Billetten.dk.

Powered by Labrador CMS