Må du blive hjemme på grund af dårligt vejr?

Uanset om snevejr lammer trafikken, skal du prøve at tage på arbejde - medmindre det vælger at holde lukket.

Lokalt har man tirsdag målt op til 24 centimeter sne på Bornholm. Flere skoler holder snefri, men det kan man ikke bare som lønmodtager. KLIK og se billeder fra tirsdagens snefald. Foto: Pelle Rink/Scanpix
Lokalt har man tirsdag målt op til 24 centimeter sne på Bornholm. Flere skoler holder snefri, men det kan man ikke bare som lønmodtager. KLIK og se billeder fra tirsdagens snefald. Foto: Pelle Rink/Scanpix
Udgivet Opdateret

I januar 2010 var Danmark plaget af voldsomt vintervejr. Så voldsomt, at vejret dengang forhindrede hver syvende dansker i at komme på job.

Det skrev Børsen i februar det år, da den værste sne igen var væk.

Dengang kunne samme avis melde, at hver sjette sne-fridag dengang blev betalt af arbejdspladsen.

– Den fornuftige arbejdsgiver har forståelse for situationen og giver fri, uanset om han er forpligtet til det eller ej, sagde faglig sekretær i HK, Ole Heilmann, til nyhedsbureauet Newspaq, der stod bag undersøgelsen.

At arbejdspladsen og chefen betaler for de dage, man ikke kommer på job på grund af sneen, er dog ikke noget, man som udgangspunkt skal gå ud fra. For reglerne er helt klare: Du skal prøve at tage på arbejde, for der er ikke noget, som hedder snefri.

Det forklarer advokat Klara Hoffritz fra HK/Privat.

– Som medarbejdere har vi en forpligtelse til at tage på arbejde, og det skal vi forsøge at gøre så vidt muligt, siger hun til Ritzau.

Træls kan det være, men det er der ikke noget at gøre ved. Kommer du ikke på arbejde, er det ulovligt fravær. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018)

– Det betyder, at man ikke bare kan blive hjemme. Man må forsøge at finde andre muligheder for at komme frem, afvente at vejene bliver ryddet eller kæmpe sig frem senere, siger hun.

Hvis vejret er så dårligt, at det er umuligt at komme frem til arbejdspladsen, er det i sin orden at blive hjemme, det er lovligt fravær.

Der er dog lige et men i den situation: Du skal selv betale. Vælger arbejdsgiveren derimod at holde lukket på grund af vejret, er situationen en anden.

– De arbejdsgivere, som vælger at holde lukket for eksempel på grund af snevejr, har valgt ikke at tage imod arbejdskraften, og de skal betale den løn, som lønmodtagerne har krav på, siger Klara Hoffritz.

I galleriet over artiklen kan du se billeder fra dagens uvejr. Hvis det ser lige sådan ud i morgen, tager du så på arbejde?

“I aften og i nat fortsat snebyger og stedvis snefygning, især i Østersøregionen. Temp. ned mellem 5 og 10 graders frost, og jævn til hård vind fra øst og nordøst, ved kystene stedvis kuling med kraftige vindstød”, skriver Danmarks Meteorologiske Institut på sin hjemmeside om de næste timers vejr.

Powered by Labrador CMS