Manden bag årets julemærke: Sådan blev det til

Peter Madsen har brugt lang tid på at tegne julemærket 2018, men nu ser han frem til at præsentere det - og for første gang i sit liv møde kronprinsesse Mary.

Udgivet Opdateret

For mange mennesker er navnet Peter Madsen forbundet med den ikoniske Valhalla-tegneserie, som i årtier har betaget danskere med sine finurlige historier. Men i dag viser Peter Madsen nye sider af sig selv, som fremhæver hans kreative mangfoldighed. Peter Madsen står nemlig bag motiverne til årets julemærke.

– Jeg synes, at det er en ære at få lov til at tegne det. Jeg kender dem fra, da jeg var barn. Jeg synes, at det var magisk at se de her frimærker som barn. Og som voksen er det endnu mere magisk at finde ud af, at de hænger sammen med et rigtig godt formål. Der var ikke så meget tvivl om, at det var noget, som jeg var med på at lave, da jeg fik buddet, siger Peter Madsen til Newsbreak.dk.

Men for Peter Madsen har det at lave julemærker været en proces, der har taget tid. Lang tid.

En bekendt udfordring

For Peter Madsen er det at lave frimærker nemlig ikke noget nyt. Kunstneren har tidligere i sin karriere arbejdet for det, der engang hed Post Danmark. Her tegnede han frimærker og ungdomsmateriale for postgiganten.

–  Det har været en udfordring. Jeg har lavet 50 mærker, hvor hvert eneste mærke er et unikt lille billede, som til sammen er et stort motiv. Det er ikke noget, som man laver på 14 dage. Jeg startede på det sidste efterår, men jeg har brugt mere end en måned på at udforme det, forklarer Peter Madsen.

I løbet af karrieren har Peter Madsen lavet mange forskellige ting, som mange danskere nok har stiftet bekendtskab med. Han har tegnet den kendte Valhalla-tegneserie fra 1979 frem til 2009, men han har også lavet mere end 140 bogforsider. Derudover har han været en flittig foredragsholder med mere end 1000 foredrag på CV’et, men derfor var kunstneren stadig nervøs inden præsentationen af julemærket.

– Jeg har stadig nerver på, inden det her foredrag. Jeg skal lige løbe min tekst igennem, inden jeg skal præsentere julemærket. Det er jo frimærker, som skal kunne en masse ting. Det, der er spændende er, at de illustrationer på julemærkerne bliver brugt andre steder. Motiverne skal tegnes, så de kan bruges til mange ting. Det skal virke både i småt og stort format, siger Peter Madsen, og henviser til, at julemærket både bliver brugt på kopper og plakater.

Et helt specielt møde

For Peter Madsen er dét at lave julemærker ikke alene en helt ny oplevelse, men han skal også møde en ganske særlig person, når mærket bliver præsenteret. Med til præsentationen af de nye julemærker er nemlig kronprinsesse Mary, da hun er Julemærkefondens protektor.

– Jeg har aldrig mødt kronprinsessen, så jeg glæder mig til at møde hende. Jeg har kun gode forestillinger om hende, da hun fremstår yderst sympatisk og går engageret ind i at hjælpe børn, der har haft det svært, siger Peter Madsen.

Peter Madsens julemærke er nummer 115 i rækken af julemærker. Det første blev offentliggjort i 1904.

Powered by Labrador CMS