Markant færre går konkurs

Selvom færre går konkurs, er det stadig for mange, mener økonom. Foto: Iris/Scanpix (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Niveauet er stadig for højt, men vi er langsomt på rette vej, siger økonom

Antallet af konkurser er faldet fra 335 i juni til 259 i juli, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det betyder, at antallet af konkurser, som har været stigende i efteråret 2014 og vinteren 2015, igen er tilbage på niveau med sidste sommer.

»Niveauet er stadigvæk for højt, når man tager i betragtning, at det går bedre i dansk økonomi, og at renteniveauet er rekordlavt. Det indikerer, at selvom det går bedre i dansk økonomi, så går det stadig ikke godt. Vi er kun langsomt på rette vej,« siger økonom i Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

Når antallet af konkurser har været stigende tidligere på året, skyldes det blandt andet husdyravlerne, der har oplevet markant flere konkurser som følge af fald i fødevarepriserne. Det russiske importstop har lagt et yderligere pres på priserne på især svin og mælk.

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, er ikke bekymret for, at sidste års konkursstigning vil gentage sig i anden halvdel af 2015.

»Med de allerseneste måneders tal er erhvervslivets konkursomfang tilsyneladende tilbage på den positive trend fra første halvår 2014, og den generelle bedring i dansk økonomi bør være garanti for, at vi ikke ser et nyt konkursløft i andet halvår 2015,« siger han.

I de første syv måneder af 2015, har der i snit været lidt flere fuldtidsbeskæftigede, som blev berørt af det samlede erhvervslivs konkurser. I 2014 drejede det sig om et månedligt gennemsnit på cirka 800 mennesker, mens det tilsvarende tal i 2015 indtil videre har været på 872.

»Niveauet ligger dog langt under finanskriseårene, hvor der hver eneste måned i 2009 og 2010 var mellem 1600 og 1800 fuldtidsbeskæftigede, som blev ramt direkte af erhvervslivets konkurser. Så det generelle billede er, at der i dag bliver langt færre medarbejdere berørt af konkurser end før,« siger Bo Sandberg.

Antallet af konkurser kan sige noget om, hvordan økonomien har udviklet sig, men ikke noget om hvordan den bliver fremover. Det skyldes, at der er en forsinkelse fra, når en virksomhed har vanskeligheder til, at den går konkurs.

 

Powered by Labrador CMS