Matchfixing: Centralt øjenvidne ikke afhørt i efterforskning

Foto: Per Johansen.
Udgivet Opdateret

Politiet får kritik for efterforskningen i danmarkshistoriens første sag om matchfixing, der indledes mandag ved Københavns Byret. Det skriver b.dk.

Efterforskerne i sagen er nemlig gået uden om en central person, der hævder, at han mødtes med den hovedtiltalte dansker i det kinesiske spillemekka Macau og sørgede for at placere danskerens væddemål på en kamp, der angiveligt var matchfixet.

Filippinske Stan Lee arbejder som en slags mellemmand, der indgiver professionelle gambleres spil hos de store asiatiske spillebørser som eksempelvis SBO Bet. Han er ikke i tvivl om, at hovedtiltalte MT har været involveret i aftalt spil.

Stan Lee fortæller i et interview med Berlingske, hvordan MT, der var professionel gambler, pludselig ændrede mønster i den måde, han placerede væddemål på. Fra at satse højst 2.000 euro på et fodboldresultat, ønskede han ifølge Stan Lee at satse et beløb i størrelsesordenen 60.000-80.000 euro på en dansk førstedivisionskamp, hvor det ene hold var en københavnerklub.

Da kampen blev afviklet, modtog MT opdateringer på sin telefon, og da et overbevisende nederlag til københavnerklubben var en realitet, fortalte MT, at han skulle aflønne tre-fire spillere på det tabende hold. Alt det fortæller Stan Lee til Berlingske.

To Hvidovre-kampe var matchfixet

Politiet mener, at to Hvidovre-kampe var matchfixet i efteråret 2010. I anklageskriftet fremgår, at MT skulle have tjent 900.000 kroner sammen med de øvrige sigtede i sagen, der blandt andet tæller fire Hvidovre-spillere. Desuden skal MT ifølge anklageskriftet have fortalt et asiatisk spillefirma, hvad udfaldet af en kamp var planlagt til at blive, hvorefter spillefirmaet også selv satsede to-tre millioner kroner på kampen.

Stan Lees oplysninger flugter i vid udstrækning med politiets oplysninger i straffesagen. Desuden fortæller Stan Lee til Berlingske om et specifikt luksushotel i Macau, der ifølge filippineren blev brugt som mødested mellem MT og Stan Lee. Det samme mødested refererede MT til, da han blev interviewet af Berlingske i august sidste år.

Nægter sig skyldig

MT nægter sig skyldig i tiltalen for groft bedrageri og har ingen kommentarer til de nye oplysninger. Det samme gælder NN, der også skal for retten mandag. Han er tiltalt for bedrageri, da han ifølge politiets oplysninger sendte opdateringer fra en kamp mellem Vejle og Hvidovre IF til hovedtiltalte MT, der selv befandt sig i Macau. Kampen skulle efter politiets oplysninger have et aftalt resultat, og NN skulle også have spillet 10.000 kroner på kampen, mener politiet.

Stan Lee er aldrig blevet opsøgt af dansk politi for at afgive vidneforklaring, siger han:

»Nej, jeg er ikke blevet kontaktet, men jeg vil heller ikke være interesseret i at tale med politiet. I kan give dem en udskrift af interviewet med mig,« siger han.

Berlingske fandt frem til Stan Lee ved en simpel søgning på Google. I et internetforum advarede Stan Lees virksomhed i november 2011 andre spillevirksomheder mod at samarbejde med MT. Mens politiets efterforskning pågik, omtalte Berlingske Stan Lee, det asiatiske firma og forbindelsen mellem MT og Stan Lee.

Canadisk journalist undrer sig

Det vækker dyb undren hos den canadiske journalist Declan Hill, at dansk politi ikke har forsøgt at afhøre Stan Lee. Hill er ekspert i matchfixing og korruption i international sport og har skrevet bøgerne »The Fix – Soccer and Organized Crime« og »The Insider’s Guide to Match-fixing in Football«.

Han kalder Berlingskes interview med Stan Lee for »ekstremt vigtigt« og fortæller, at international matchfixing kan splittes op i to dele. Den ene handler om, hvordan man opsøger spillere og fixer en kamp. Den del er efterhånden velbeskrevet, lyder det.

»Den anden del handler om, hvordan matchfixerne gemmer væddemålene. Det er ekstremt vigtigt at have adgang til gamblingmarkedet og placere mange penge, uden at nogen ser eller får mistanke om, hvad du gør. Hvis det er sandt, at dansk politi ikke har talt med personen eller andre i firmaet, selv om de havde mulighed for at gøre det, så er jeg forundret. Jeg grubler over, hvorfor de ikke har gjort det.«

Kan der være gode grunde til, at man ikke gør det?

»Jeg kan ikke finde en grund til, at en fornuftig efterforsker undlader at gøre det. Det er et mysterium. Hvis de kender selskabet og ikke kontakter dem, det kan jeg simpelthen ikke forstå. En hjørnesten i efterforskningen i matchfixingsager er, hvordan væddemålene bliver placeret i det asiatiske spillemarked.«

Declan Hill bakkes op af ekspert i sportsjura, advokat J. Bertel Rasmussen, der har skrevet bogen »For Sportens Skyld«. Han mener, at politiets arbejde er ufuldstændigt.

»Det lyder ikke særlig godt. Jeg synes, man skal undersøge til bunds, hvordan det her netværk hænger sammen,« siger han og undrer sig over, at dansk politi ikke som minimum har kontaktet Interpol eller Europol for at finde asiatiske samarbejdspartnere til MT.

Brancheforening undrer sig også

Også Brancheforeningen Danish Online Gambling Association (Doga), der repræsenterer en række udenlandske spiludbydere på det danske marked, undrer sig over politiets prioriteringer i efterforskningen.

»Det lyder mærkeligt, at politiet, der skal håndhæve lovgivningen, ikke har gjort sig den anstrengelse at gribe ud efter spilleselskabet. Vi ved jo, at matchfixing er et internationalt fænomen, der nok også kræver international efterforskning. Jeg håber da, at politiet samarbejder med de internationale politimyndigheder i deres efterforskning,« siger Dogas direktør, Morten Rønde.

Per Justesen, der er advokaturchef ved Københavns Politi og anklager i sagen bekræfter, at der ikke har været kontakt til hverken Stan Lee eller det firma, han arbejder for.

Er der en begrundelse for, at man ikke har haft fat i dem?

»Nej. Det er der ikke.«

Hvorfor har I ikke haft kontakt til dem?

»Det kan jeg ikke komme ind på. Sagen er skåret, som den er skåret. Så må vi se, hvordan det går.«

Det vækker undren, at I ikke har taget fat i dem. Hvad er din kommentar til det?

»Ikke spor.«

Powered by Labrador CMS