Medie: Thorning i spil til international toppost

Helle Thorning-Schmidt. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

TV2 erfarer, at den tidligere S-formand er regeringens kandidat til den internationale toppost.

Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er i spil til topposten som FN’s næste flygtningehøjkommissær.

Regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil indstille den tidligere formand for Socialdemokraterne til posten.

Det erfarer TV 2.

Helle Thorning-Schmidt har siden folketingsvalget i juni siddet i Folketingets præsidium, men hun kan skifte den plads ud med en international toppost, hvis hun ender med at afløse portugisiske António Guterres, der har siddet på posten som FN’s flygtningehøjkommissær siden 2005.

Hvis det lykkedes, vil hun blive den anden danske på den diplomatiske toppost. Tidligere statsminister Poul Hartling V) blev valgt til posten i 1977 og bestred den fra 1978 til 1985.

Som flygtningehøjkommissær bliver man diplomatisk topchef for UNHCR, FN’s Flygtningehøjkommissariat.

Den primære opgave for UNHCR er at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse.

I alt er der over 7000 medarbejdere i UNHCR fordelt på 125 lande.

Den nuværende chef, António Guterres, er ligesom Helle Thorning-Schmidt, tidligere regeringsleder i sit hjemland.

Han var premierminister i Portugal fra 1995 til 2002.

UNHCR er særligt i vælten i disse år, hvor Europa og store dele af verden står over for de største flygtningestrømme siden Anden Verdenskrig.

Så sent som for to uger siden var António Guterres ude med en hård kritik af EU-landenes håndtering af flygtningekrisen.

– Det er uholdbart i det lange løb, at kun to EU-lande – Tyskland og Sverige – tager langt de fleste flygtninge, sagde han.

Socialdemokraternes udviklingsordfører og medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov, er særdeles begejstret for udsigten til, at Helle Thorning-Schmidt bliver indstillet til den internationale post.

– Det ville jo være helt fantastisk. Helle vil være så velegnet til den post, siger Mette Gjerskov.

– Danmark har en skarp international profil i forhold til udviklingsbistand og flygtninge, så hun ville komme fra et land, der har en høj troværdighed på det område, siger Mette Gjerskov.

Hun understreger, at det endnu er uvist, om Thorning rent faktisk bliver indstillet til posten som efterfølger for den nuværende højkommissær.

/ritzau/

 

Powered by Labrador CMS