Mildt vejr giver hård start på pollensæsonen

Pollenallergikere har fået en hård start på foråret med rekordhøje pollental fra el målt i København.

Det har været en hård start på pollensæsonen med rekordhøje målinger af pollen fra el i København. Foto: Henning Bagger (arkiv)/Scanpix
Udgivet Opdateret

Sidste weekend og sidste uge har været lun, tør og blæsende. Og det har ramt pollenallergikeren Thue Bøge Sørensen hårdt.

– Det har ikke været så sjovt. Det klør stort set fra morgen til aften. Når pollentallet rammer så højt, er den forebyggende medicin ikke nok, siger han.

– Jeg har haft kløe i øjnene, mere snue og sammentrækning i min hals. Så jeg kan ikke få lige så meget luft ned i mine lunger, som jeg plejer. Det har ikke været en særlig rar oplevelse.

Pollensæsonen, der starter med el og hassel, har været rekordhård ved pollenallergikere i Danmark. Sidste weekend nåede pollentallet for el 550. Det er aldrig målt højere.

Det skyldes ifølge Karen Rasmussen, der er biolog ved Astma-Allergi Danmark, en kombination af flere ting. Først og fremmest har vejret været lunt, tørt og blæsende. Enhver pollenallergikers skræk.

Derudover er vinden kommet fra sydøst og har båret lidt bonuspollen op fra kontinentet til Danmark.

Og sidst, men ikke mindst, bliver det i disse år hårdere og hårdere at være pollenallergiker. Det afslører Astma-Allergi Danmarks målinger fra de sidste 40 år.

Her kan man se, at de forskellige slags pollen kommer tidligere og tidligere på året. Dermed udvides sæsonen, som løber fra el og hassel kommer i det tidlige forår til bynke afslutter sæsonen i sensommeren.

Det hænger sammen med klimaforandringerne, forklarer Karen Rasmussen.

– Temperaturen stiger, og vintrene bliver mildere som i år. Det er en træls cocktail for allergikere, siger hun.

En hård start på pollensæsonen er dog ikke ensbetydende med, at resten af sæsonen bliver lige så. Det afhænger af om foråret og sommeren bliver alt det, pollenallergikerne frygter: Varm, solrig, tør og blæsende,

Pollensæsonen tager rigtig fat omkring først maj, når pollen fra birk topper.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS