Minister: Spillehaller skal forbydes at have natåbent

Operation X afslørede sidste år, at udenlandske arbejdere i stort omfang arbejder sort i nogle af landets mange spillehaller, der har døgnåbent. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Skatteministeren vil forhindre spillehaller i at holde døgnåbent for at komme sort arbejde til livs.

Der skal sættes en stopper for sort arbejdskraft i spillehaller. Det har landets skatteminister besluttet, og løsningen bør være at indføre et forbud, der forbyder spillehaller at holde åbent fra midnat og frem til klokken syv om morgenen. Det skriver Politiken onsdag.

– Vi ved, at nogle spillehaller ansætter folk til håbløst lave lønninger, der tydeligvis er baseret på, at de ikke betaler skat, siger skatteministeren, Benny Engelbrecht, til Politiken.

Sidste år afslørede tv-programmet Operation X, at sort arbejde er et udbredt problem i flere af landets 1.300 spillehaller, der holder døgnåbent.

Hos forskningscentret FAOS på Københavns Universitet mener man, at ministerens forslag er omfattende.

– Det er vidtgående at ville forbyde en bestemt type forretninger at holde åbent om natten med den begrundelse, at de ikke har en indtjening, der gør det muligt at overholde skatteregler og give overenskomstmæssig løn, siger centerleder Søren Kaj Andersen til Politiken.

Og forslaget forbliver højst sandsynligt bare et forslag. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

– Med den begrundelse kan der lukkes et hav af natrestauranter og sættes stop for en del natterengøring. Et forbud mod natåbent går også mod tendensen til deregulering som for eksempel afskaffelsen af lukkeloven, siger Flemming Ibsen til avisen.

Han forklarer, at problemet i brancher som hotel- og restauration, rengøring, turisme og fritid er, at fagforeningerne står for svagt i forhold til at skulle forsvare løn- og arbejdsvilkår.

Og hans kollega fra Københavns Universitet mener også, at man bør ty til andre tiltag end forbud.

– Skat skal gennem kontrolbesøg sikre, at der ikke er sort arbejde, og Arbejdstilsynet skal sikre, at Arbejdsmiljøloven bliver overholdt. De faglige organisationer er udstyret med forskellige muligheder for at aktionere mod virksomheder, der ikke vil lave overenskomster med dem, siger Søren Kaj Andersen til Politiken.

Newspaq

Powered by Labrador CMS