Næsten halvdelen glemmer redningsvesten

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

En redningsvest kan redde liv, men en stor del af de danskere, der nyder deres fritid på vandet, nyder ikke godt af denne sikkerhed.

45 procent af de danske fritidsfiskere og fritidssejlere tager ikke redningsvesten på som en selvfølge, viser en ny undersøgelse fra Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden. Det ærgrer Sten Emborg, der er sekretariatsleder i Søsportens Sikkerhedsråd.

»Med redningsvesten får man jo simpelthen mere tid. Når man ligger i vandet med en redningsvest på bliver man dels båret oppe, og man er synlig. Så får man tid til at kammeraten får vendt båden og kan nå at komme tilbage, eller man får tid til, at der kommer redningsmandskab,« siger han.

Undersøgelsen gennemført via SurveyMonkey blandt knap 1.500 fritidsfiskere og fritidssejlere i november og december 2014 viser, at 55 procent altid har redningsvest på, mens 33 procent kun bruger vesten i dårligt vejr. 12 procent tager den aldrig på.

Undersøgelsen viser samtidig, at hver tiende har været i en livstruende situation på havet inden for de seneste fem år.

»Rigtig mange ved jo godt, at de skal bruge redningsvest, men mange får det ikke gjort. Vores ønske er, at folk altid tager redningsvest på, for man ved aldrig, hvornår det går galt,« siger Sten Emborg.

En del af Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFondens forsøg på at øge opmærksomheden omkring sikkerhed på vandet går ud på at aflive myter.

»Der er myter om, at ulykker især sker i hårdt vejr og langt fra land, men tit sker de i dejligt sommervejr og tæt på land. Man er måske ikke så meget oppe på dupperne, når der er dejligt vejr, og så ryger man over bord. Her er man allerede bagud på point, hvis man ikke har redningsvest på,« siger Sten Emborg.

I 2014 druknede 19 danskere i forbindelse med fritidssejlads, og 12 af dem havde ikke en redningsvest på.

Powered by Labrador CMS