Når mor stresser, klør det på børnene

Arkivfoto: SCANPIX
Udgivet Opdateret

Vordende mødre skal passe på ikke at stresse på arbejdet. Arbejdsrelateret stress øger nemlig sandsynligheden for, at barnet får børneeksem.

Kvinder, der er udsat for arbejdsrelateret stress under graviditeten, har sandsynligvis større risiko for, at deres børn kommer til at lide af børneeksem.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Gravide kvinder, der oplever, at de har for mange arbejdsopgaver og for lidt indflydelse på deres arbejdsopgaver, har 15 procent større risiko for, at deres børn kommer til at lide af børneeksem ved syvårs alderen, viser undersøgelsen.

Flere og flere børn lider af børneeksem i den vestlige verden, og Ann Dyreborg Larsen, der står bag undersøgelsen, ser store perspektiver i undersøgelsen.

– Ud fra dette studie ser det ud til, at vi ville kunne spare omkring 500 tilfælde af børneeksem om året, hvis vi kunne forebygge de tilfælde, der skyldes påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø under graviditeten, siger post.doc. Ann Dyreborg Larsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

I patientforeningen Astma-Allergi Danmark er man glade for undersøgelsen.

– Alle undersøgelser, der påpeger sammenhæng, og hvor vi rent faktisk har en mulighed for at kunne nedbringe antallet af ramte, er nyttig viden. Udfordringen bliver, hvordan vi kan sikre, at mødrene ikke er stresset under graviditeten, siger rådgivningschef Betina Hjorth til Newspaq.

Desuden er der brug for at undersøge, om det udelukkende er arbejdsbetinget stress, der har betydning for børneeksem, eller om stress i hverdags/familielivet samt traumatiske situationer ligeledes spiller en rolle, påpeger hun.

Undersøgelsen fra NFA har fulgt 100.000 gravide kvinder. De er blevet interviewet i 12. og 30. uge og igen, når barnet er 6 og 18 måneder samt syv år gammelt.

Børneeksem skyldes både arv og miljø og viser sig som tør, kløende hud. Hvert femte barn i Danmark får børneeksem.

Newspaq

Powered by Labrador CMS