Nets advarer om falske sms-beskeder

Flere danskere har i den seneste tid modtaget beskeder, hvor de opfordres til at sende billeder af deres Nem-ID. Det skal du ikke gøre!

Nets advarer endnu engang danskerne om ikke at hoppe på svindlernes forsøg på at få adgang til privat information om ens bankoplysninger. Du kan i galleriet se eksempler på beskeder, der allerede er sendt ud til danskerne. Foto: Nets.
Nets advarer endnu engang danskerne om ikke at hoppe på svindlernes forsøg på at få adgang til privat information om ens bankoplysninger. Du kan i galleriet se eksempler på beskeder, der allerede er sendt ud til danskerne. Foto: Nets.
Udgivet Opdateret

Selskabet Nets har tirsdag på Twitter advaret om, at flere og flere danskere den seneste tid har modtaget en sms-besked, hvor de opfordres til at at tage et billede af deres NemID nøglekort og sende det tilbage til afsenderen. Beskeden er fup. Ligesom alle andre beskeder af samme type, der bliver sendt ud via mail, sms og deslige er det.

Der er på Nets hjemmeside udgivet en guide til, hvordan man bør forholde sig, hvis man modtager en besked, hvor man opfordres til at dele billeder af ens nøglekort, klikke på links, besøge diverse hjemmesider – og så fremdeles – og den overordnede besked er, at Nets aldrig kunne finde på at bede borgerne om de oplysninger, svindlerne går efter.

Det være sig oplysninger om dine betalingskort, talkoder fra dit nøglekort og alt muligt andet. Den slags er dybt privat og ikke noget, ærlige handlende (eller virksomheder) kunne finde på at spørge efter på den måde, det bliver gjort. Og absolut heller ikke på den måde, det bliver gjort i denne ombæring, hvor borgere bliver opfordret til at scanne eller tage et billede af deres nøglekort og sende det tilbage til afsenderen.

Du må aldrig gøre det. Hvis du har gjort det, skal du kontakte Nets og få spærret dit NemID. Det kan du gøre på nemid.nu eller ved at ringe på 72 24 70 50. Hvis du har klikket på links fra afsendere, der vil have adgang til dine oplysninger, er det en god idé at få undersøgt dine elektroniske enheder for eventuel malware, svindlerne også bruger for at få adgang til dine penge.

Nets har følgende råd til folk, der oplever at blive kontaktet af svindlerne:

Hvis du modtager e-mailen eller sms’en, skal du: 

  • Undlade at opgive nogen form for personlige kortdata
  • Videresende den til Nets’ phishing-analyse afdeling, phishing-dk@nets.eu (valgfrit)
  • Slette den!

Hvis du modtager et telefonopkald, skal du:

  • Undlade at opgive nogen form for personlige oplysninger
  • Afbryde forbindelsen

Læs selv guiden ved at følge dette link.

Der findes efterhånden mange eksempler på de beskeder, der er blevet sendt ud for at lokke danskerne til at afgive deres personlige oplysninger. En del af dem er samlet i et galleri i denne artikel.

Powered by Labrador CMS